Na razpis za Onino zgodbo 2017 je prišlo 137 eksluzivnih zapisov na temo (Od)ločitev? To je bila namreč letošnja tema natečaja za Onino zgodbo. Žirija, ki so jo sestavljale odgovorna urednica One in Oneplus Sabina Obolnar, filozofinja in založnica Valentina Smej Novak in Klavdija Miko, je vse prebrala in izbrala deset finalist. Avtorice je na prireditvi razkrila Blažka Müller Pograjc. Te so: Alenka Koželj, Anja Murovec, Biserka Bavdek, Darinka Kozinc, Fanika Požek, Marija Deželak, Mirjam Furlan Lapanja, Miša Shaker, Nataša Jelušič in Sonja Rošer. 


Zmagovalka in finalistke Oninega literarnega natečaja


Bralke in bralci One in Oneplus ter obiskovalci in spremljevalci spletne Oneplus so s svojimi glasovi odločili, da je zmagovalka Darinka Kozinc z delom Materina odločitev. V prvi osebi opisuje, kako hči aleksandrinke skuša razumeti in sprejeti materino odločitev za službovanje v Egiptu ter predvsem – oprostiti. »...Pustila bom pred tvojim grobom vso težo zamere, ki sem jo nosila ...« 


Zmagovalki je nagrado podelila odgovorna urednica One in Oneplus Sabina Obolnar.


Urednica revij Ona in Onaplus Sabina Obolnar je zmagovalki Darinki Kozinc, ki je tudi predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, poleg denarne nagrade v vrednosti 500 evrov bruto podarila tudi tradicionalno Onino pero. 


V družbi v. d. odgovornega urednika časnika Delo Gregorja Knafelca