Dve leti je nabiral intimne podatke o meni

Ko je prišel, smo mu pripravili veliko večerjo dobrodošlice. Tam je bila tudi moja prijateljica. Arturo je bil samski in v celibatu že tri leta. Naslednji dan je bila naročena k njemu na terapevtsko masažo.

Sredi večerje se ji je Arturo opravičil, da odpoveduje njen termin. Vsi smo bili začudeni. Razlog? Bilo mu je nerodno, a bil je kristalno jasen. Rekel je, da je ona prva ženska po dolgem času, ki mu je všeč. Ter da se strogo in brez odmikanja drži pravila, da vsaj dve leti po tistem, ko je kateri koli pacientki naredil zadnjo terapijo, ne gre z njo na zmenek. Isto velja za učenke. Da pa si z mojo prijateljico želi zmenka. In zato odpoveduje terapijo.

(Z njo potem nista nikdar čisto nič imela, še vedno smo prijatelji, Arturo pa je leto zatem spoznal svojo čudovito Adriane, s katero sta eden najbolj krasnih parov, kar jih poznam.)

»Dve leti po terapiji?« sem ga vprašala. »Vsaj dve leti po zadnji terapiji fizične rehabilitacije. Če bi bil njen emocionalni terapevt, pa nikdar. Ko se kateri koli učitelj ali terapevt intimno speča s svojo stranko, gre za zlorabo položaja in spolno zlorabo. Moralo bi mu bilo odvzeto dovoljenje za terapiranje in poučevanje.«

Normalno je, da pacient izgubi presojo in poveličuje

Arturo je odločno nadaljeval.

»Pacient se svojemu terapevtu popolnoma odpre. Normalno je, da ob tem začuti naklonjenost. Naravno je, da začne nanj gledati z očmi, polnimi spoštovanja in občudovanja. Da v njem vidi samo dobre in nadnaravne lastnosti. Samoumevno je, da ima terapevt neko premoč. Logično je, da se pacient prvič počuti, da ga nekdo v celoti sprejema, ga vidi in mu daje tako zelo želeno pozornost. Vse rane se odprejo, zdrava presoja se lahko takrat zamegli. Lahko se zgodi, da na terapevta ne gleda kot na pomočnika – ampak odrešenika.

Terapevt je tisti, ki je odgovoren, da ta proces vodi. Terapevt je tisti, ki svoje stranke nikakor ne sme izkoristiti ter njenih ran še poglobiti. Terapevt je tisti, ki ne sme hraniti svojega ega in povečevati svoje pomembnosti v življenju stranke. Terapevt učitelj je tisti, ki svoje stranke nikakor, pod nobenim pogojem ne sme navezovati nase. Kaj šele kakor koli manipulirati. Če ni odgovoren v kateri koli izmed naštetih točk, gre za zlorabo!« je poudaril Arturo.

Začelo se mi je vrteti.


(Se nadaljuje.) 


Pretekli zapis najdete tukaj. Zgodba pa se nadaljuje tako