Nekaj minut pred 14. uro sta se 40-letna Christina Koch in 42-letna Jessica Meir podali na zunanjo stran Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kjer trenutno biva šest oseb, štirje moški in dve ženski. Na trenutek, ki je bil sicer napovedan za 21. oktobra, sta se ameriški astronavtki pripravljali več let, zadnjih nekaj mesecev pa aktivno preživeli na vesoljski postaji. Nasa se je po težavah z vesoljskimi skafandri, ki jih imajo na voljo in ki so pokopali marčevske načrte za prvi ženski sprehod v vesolju, odločila, da astronavtkam izhod odobri nekaj dni prej, saj se jim je med nizom vzdrževalnih del pokvaril napajalnik. 

Meirova, ki je na postajo prispela prejšnji mesec, je tako postala šele 15. ženska z vesoljskim sprehodom, Kochova, ki je na postaji že sedem mesecev od enajstih (kar je trenutno najdaljše skupno bivanje v vesolju) pa se je pred njo že trikrat sprehodila po vesolju, a vedno v spremstvu moškega. Moški kolegi so za ta zgodovinski trenutek ostali v varnem zavetju postaje in bodo kolegicama pomagali pri nadzorovanju robotske roke in izhodu v zračni komori. 

Astronavtka Jessica Meir na zunanji strani vesoljske postaje.

Astronavtki bosta v vesolju ostali med pet do šest ur, njun podvig pa Nasa prenaša v živo in si ga lahko ogledate v spodnjem videu. Poskrbeli so tudi za razpoznavnost kolegic, obleka Kochove ima rdeče črte, obleka Meirove pa je brez črt.  

Odkrijte še: 

VIDEO: Tako boste naredili popolne jabolčne štruklje