Iz kuharske knjige vojvodinje Meghan

Zelenjavne samose

Razkrivamo vam še en recept iz kuharske knjige, ki jo je te dni izdala vojvodinja Meghan. Avtorica teh slastnih trikotnih blazinic, ki jih pripravljajo vse od Afrike do Azije, je Munira Mahmud, ena izmed žensk, ki so po lanskoletnem požaru v britanski stolpnici Grenfell stopile skupaj in pričele kuhati za razbito stanovanjsko skupnost. Povezale so se v združenju Hubb Community Kitchen, Meghan pa jim je pomagala izdati knjigo receptov Together, ki bo s sredstvi od prodaje še naprej omogočala, da se ljudje različnih narodnosti družijo ob hrani, pripravljeni z ljubeznijo.

Sestavine za 12 blazinic

  • 1 velik krompir (okrog 150 g)
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • ¼ žlička semen grškega semena
  • ½ žlička kuminovih semen
  • 1 nasekljana čebula
  • ½ žlička mlete kurkume
  • ½ žlička mletega cimeta
  • 120 g nasekljanega zelja
  • 1 velik nariban korenček, (okrog 120 g) large carrot, about 120g, peeled and grated
  • 100g nasekljane rdeče in zelene paprike
  • 50g zamrznjenega graha
  • ½ žlička sladkorja
  • 6 lističev testa za spomladanske zavitke (velikost 25 x 25 cm)
  • 1 razžvrkljano jajce

Priprava

  1. 1V slani vodi 30 minut kuhamo krompir, da se zmehča. Nato ga odcedimo, pustimo da se ohladi, ga olupimo in narežemo na kocke.
  2. 2V veliki ponvi segrejemo olje in dodamo vse semena. Pražimo jih 30 sekund, da pričnejo dišati.
  3. 3V ponev dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo 2 minuti, da čebula postekleni.
  4. 4Dodamo kurkumo in cimet ter dobro pomešamo, nato pa še zelje, korenček in papriko ter kuhamo pri visoki temperaturi 4–5 minut, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča.
  5. 5V ponev stresemo kuhan krompir, zamrznjen grah, sladkor in pol žličke soli ter kuhamo še nekaj minut. Mešanico pokusimo in po želji dodamo še več začimb.
  6. 6Zelenjavo stresemo na pekač in pustimo, da se ohladi.
  7. 7Kvadratne lističe testa prerežemo na pol, da dobimo 12 pravokotnikov in jih pokrijemo z vlažno čisto kuhinjsko krpo, da se med našim delom ne izsušijo.
  8. 8Vzamemo prvega in desni vogal spodnje dolge stranice preganemo k zgornji dolgi stranici, da dobimo trikotnik, nato pa zgornji desni zgornji vogal še enkrat preganemo k levemu zgornjemu vogalu, da dobimo kvadrat. Levo trikotno stranico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo pritisnemo k preganjenemu testu, da dobimo trikotno vrečico.
  9. 9Razpremo jo in napolnimo z okrog tremi žlicami zelenjavne mešanice, nato pa robove spet premažemo z jajcem in trdno stisnemo skupaj, da med pečenjem nadev ne bo uhajal skozi luknjo. Postopek ponovimo dvanajstkrat, oziroma tolikokrat, da porabimo vso zelenjavo in testo.
  10. 10Samose (trikotne blazinice) položimo na pekač, jih premažemo s preostalim jajcem, ki smo mu dodali kanček olja, in pečemo v pečici pri 200 °C.
  11. 11Po 10 minutah vzamemo pekač iz pečice, obrnemo samose in jih z jajcem premažemo še po drugi strani ter vrnemo v pečico še za 10 minut.
  12. 12Postrežemo še vroče, blazinice pa lahko pred pečenjem tudi zamrznemo in pripravimo kasneje. V zamrzovalniku bodo ostale sveže do osem tednov.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE