V knjigi Žensko srce – Vodnik k telesnemu in čustvenemu zdravju srca ameriška kardiologinja Suzanne Steinbaum razčleni vpliv stresa na žensko srce, v spremni besedi pa ji pritrdi tudi Tatjana Zorko, dr. med., specialistka interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine, ki zapiše: »Način življenja žensk je postal glavni dejavnik tveganja za srčne bolezni. Povečanje bolezni srca in ožilja pri ženskah zrcali, da smo si ženske izbrale glavo in zapustile srce. Mislimo, da moramo biti 'super ženske', biti povsod, biti vse, imeti vse in biti popolne. Same sebe smo zaprle v kletko, jo zaklenile in ključ izgubile.« 

Srce lahko vzamete v svoje roke in zaustavite bolezenski proces, ki se je v vašem telesu verjetno že začel. Kajti če ste pretežki, imate srčno obolenje. Če se slabo prehranjujete, imate srčno obolenje. Če večino dni ne telovadite, če ste potrti, če premalo spite, imate srčno obolenje. Samo vprašanje časa je, kdaj boste izvedeli, kdaj se bo pokazalo. 

Nismo nagnjene k borbi ali begu

Dr. Suzanne Steinbaum pravi, da jo je od nekdaj prevzemalo dejstvo, zakaj stres bolj škoduje moškemu kot ženskemu srcu. Več študij je namreč pokazalo, da stres in tesnobnost krčita delovanje srčnih arterij pri ženskah. Njena teorija, zakaj stres bolj škoduje ženskemu kot moškemu zdravju, je, da se moški v stresnih okoliščinah navadno odzivajo z borbo ali begom, ženske pa lažje prenašamo trpljenje, ki ga povzroča stres, lažje pomagamo drugim, ki jih ta doleti, in nismo nagnjene k borbi ali begu. Medtem ko se moški spopade ali zbeži, ženske pomirjamo in kujemo zavezništva ter pomagamo, da se položaj reši. Nismo narejene tako, da bi se stresa lotevale same, temveč s socialnimi veščinami in z množico ljudi, ki nas obdaja. A pristop umirjanja in prijateljevanja ni na dnevnem redu sodobnega sveta, včasih ženske nimajo niti časa, da bi poklicale najboljšo prijateljico, zato se stres pri njih kopiči, to pa vpliva tudi na njihovo fizično zdravje. 

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Srce lahko vzamete v svoje roke

Zdravniki pri ženskah vseh starosti, ki navadno ne opravljajo preventivnih pregledov srca, vse pogosteje opažajo naslednje simptome in stanja: bolečina v prsih, zadihanost, palpitacije, omotičnost, vrtoglavica ali omedlevanje, tesnobnost, visok krvni tlak, visok holesterol, visoka stopnja trigliceridov in debelost. Dr. Steinbaumova opozarja, da tudi če simptomi sprva ne kažejo na srčno obolenje, lahko tja vodijo. »Srce lahko vzamete v svoje roke in zaustavite bolezenski proces, ki se je v vašem telesu verjetno že začel. Kajti če ste pretežki, imate srčno obolenje. Če se slabo prehranjujete, imate srčno obolenje. Če večino dni ne telovadite, če ste potrti, če premalo spite, imate srčno obolenje. Samo vprašanje časa je, kdaj boste izvedeli, kdaj se bo pokazalo. Drvite naravnost proti resni bolezni in vaše telo že zapisuje okvare. Obolenje srca se začne dolgo prej, preden se izkaže za patološko,« zapiše. 


Se počutim vitalno, mirno, veselo?

Kardiologinja zato pravi, da ženske, ki jo obiščejo zaradi palpitacij ali bolečin v prsih, pregleda celostno. Išče tudi znake, ki govorijo o tem, da mora srce delati bolj kot navadno, da bi opravilo nekaj preprostega, kot je vzpon po stopnicah ali sprehod okoli bloka. Pacientko vpraša, kako spi, ali ima rada svoje delo, koliko zadovoljstva ji prinašajo odnosi. Kako se prehranjuje, koliko se giblje in koliko podpore ima. In ta vprašanja si lahko zastavi tudi vsaka ženska sama: Se počutim vitalno, uravnovešeno, mirno, veselo? Se zlahka vzpnem po stopnicah? Kakšni so moji odnosi? Kaj me navdaja s strastjo? Srčno obolenje lahko doleti vsako izmed nas, tudi če tega nimamo v družinski anamnezi in tudi če še nismo v letih, ko naj bi nas po podatkih statistike to doletelo. Zato se je dobro vprašati, kaj lahko vsak dan naredimo za zdravje svojega srca.