Od napak, ki jih zagrešimo, ko nam hormoni podivjajo, Karla Klander, bioterapevtka po metodi Zdenka Domančića, hipnoterapevtka in nutricionistka, izpostavi: »Menopavza je čas, ko se moramo ozreti vase. Ovrednotiti moramo prehojeno pot in dotedanje življenjske odločitve. Menopavza brezkompromisno pokaže, ali smo živele res svoje življenje. Bolj ko smo bile ločene od sebe, bolj ko se nismo čutile in upoštevale svojih potreb, večja možnost je, da bo prinesla turbulence. Menopavza je čas, ko moramo končno začeti kraljevsko skrbeti zase in se ne več zadovoljevati s približki.«

Hormonska joga

Ali z drugimi besedami: prizadevati si moramo za kakovostne odnose, se izogibati stresu – tako je manj možnosti za čustveno prenajedanje, pridobivanje telesne teže, manjša je izčrpanost in manj težav z libidom –, da bi si telo opomoglo od stresa, imelo dovolj energije in normalen apetit, je bistveno spati od sedem do devet ur. »Če se želimo uspešno spopasti s simptomi menopavze, poskrbimo za redno telesno aktivnost,« pove Karla Klander. »Z neko vrsto vadbe naj bi se ukvarjali vsaj trikrat na teden. Še bolje je, da vadimo od 10 do 30 minut skoraj vsak dan. V zadnjih letih je pri nas zelo priljubljena hormonska joga. Zelo dobre rezultate sem ničkolikokrat videla v praksi.«Kaj jesti? In zakaj piti vodo?

Ko želimo poskrbeti za ravnovesje hormonov in zmanjšati simptome menopavze, jejmo zdravo in uravnoteženo. »Bistveno je, da zaužijemo dovolj mineralov in zdravih maščob. Imejmo v mislih, da bo za ohranjanje primerne telesne teže morda treba zmanjšati kalorični vnos. Ker se nam zmanjšuje mišična masa in upočasnjuje presnova, je še kako pomembno, da se izogibamo procesirani hrani in praznim kalorijam,« svetuje Karla Klander. Spomni, da je treba piti dovolj vode, ker bo nadomestila izgubljeno tekočino zaradi vročinskih oblivov in zmanjševala napihovanje.

Bioterapija

Pri težavah z menopavzo je priporočljiva tudi bioterapija. »Telesu daje energijo za lažje procese samozdravljenja in notranjost si opomore od psihičnih sprememb,« pove Karla Klander. »Zadnje čase jo kombiniram tudi s hipnoterapijo (hipnozo) in lahko rečem, da dosegamo res izvrstne rezultate. Ne gre samo za boljše fizično počutje, ženske želijo biti slišane, želijo si pozornosti in sočutja, ki ga v tem občutljivem obdobju v svojem okolju morda ne dobijo dovolj. Z ženskami v menopavzi se veliko pogovarjam. Rada jim ustvarim varno okolje, v katerem se lahko brez skrbi izražajo, raziskujejo svoje počutje, notranje svetove. Želim jih opogumljati in prepričati, da je kljub turbulentnemu obdobju v njihovih rokah velika moč.«


DODATKI, S KATERIMI SI LAHKO POMAGAMO BLAŽITI SIMPTOME MENOPAVZE 

 Grozdnata svetilka: Priporoča se 80 mg enkrat do dvakrat na dan. Lajšala naj bi simptome menopavze, kot so vročinski oblivi in potenje ponoči. Raziskave so pokazale, da naj bi pomagala tudi pri težavah s spanjem.

 Navadna konopljika: Tudi ta rastlina naj bi pomagala pri vročinskih oblivih in drugih težavah, povezanih z menopavzo. Priporoča se od 160 do 240 mg dnevno.

 Maca: Tisočletja uporabljena adaptogena rastlina naj bi pomagala zmanjševati težave, povezane s stresom in tudi staranjem, tako da znižuje vrednost kortizola. Pomagala naj bi tudi pri simptomih menopavze, kot so vročinski oblivi, pomanjkanje energije in utrujenost, povečevanje telesne teže. Zviševala naj bi libido in raven naše energije. Priporoča se od 1000 do 2000 mg dnevno.

 Adaptogeni: Tudi nekatere druge adaptogene rastline pomagajo pri kar nekaj težavah, vključujoč stres in menopavzo. Najbolj poznane so ašvaganda, medicinske gobe, rodiola in sveta bazilika, imenovana tudi tulsi. Raziskave so potrdile, da pomagajo pri delovanju ščitnice, zmanjšujejo anksioznost, depresijo in degeneracijo možganskih celic, stabilizirajo raven sladkorja v krvi in inzulina.

 Šentjanževka: Rastlino varno uporabljamo že prek dva tisoč let. Priporočljiva je za blaženje anksioznosti in simptomov menopavze, pomaga pri depresiji in težavah s spanjem. Povezujejo jo tudi z zmanjševanjem vnetij.

 Eterično olje muškatne kadulje: Je eno izmed najboljših eteričnih olj za uravnovešanje hormonov in pri spopadanju z menopavzo. Zmanjšuje tudi anksioznost. Eteričnega olja seveda ne uživamo, temveč razredčimo kapljico ali dve z drugim oljem ali kremo in namažemo do trikrat na dan po stopalih in zadaj po vratu. V menopavzi dobrodejno vplivajo tudi eterično olje rimske kamilice, ki zmanjšuje stres, poprove mete, ki hladi telo ob vročinskih valovih, in eterično olje timijana, ki naravno uravnoveša hormone.

 Drugo: Pri težavah z menopavzo se uporabljajo tudi črna detelja, sladki koren, divji jam, svetlinovo olje, progesteronske kreme itd.