Do danes je potrjenih že 89 primerov, številko redno osvežujejo na spletnem portalu Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ), kjer državljani najdejo tudi vse druge informacije o virusu, od osnovnih, kako se prenaša in kako skrbeti za preventivo, do navodil za izobraževalne ustanove, delodajalce in uporabnike javnega prometa. 

Pristojni organi ugotavljajo, da se okužba po državi pospešeno širi tudi zaradi nespoštovanja navodil, je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, zato so še nekoliko zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Danes ob 17. bo v veljavo stopila tudi uredba, s katero bo začela veljati prepoved oziroma omejitev gibanja zdravstvenih delavcev in sodelavcev na okuženih območjih ali neposredno ogroženih območjih koronavirusa.

Ukrepi v izobraževalnih ustanovah

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. "Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,"je zapisal na Twitterju. 

Slovenija tako sledi več evropskim državam, ki so se zaradi širjenja koronavirusa odločile za nekaj časa zapreti vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov. V sredo zvečer je zaprtje šol s prihodnjim tednom napovedala tudi sosednja Avstrija, deloma šole zapira tudi Hrvaška. V Italiji, kjer je evropsko žarišče izbruha, so šole zaprte že od 5. marca. 

Zaradi dveh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom je sicer že od danes zaprta Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, že od srede pa tudi Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic prav tako potrdili okužbo. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Tudi ti naj ostanejo doma, če morda obiskujejo drugo šolo ali vrtec, je včeraj zvečer sporočila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Pedagoški proces so sicer že v nedeljo za 14 dni odpovedali na vseh članicah Univerze na Primorskem, v sredo je do preklica izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani. Na Univerzi v Mariboru so medtem prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa pedagoški proces poteka na daljavo. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh novega koronavirusa sars-cov-2 razglasila za pandemijo, kar pomeni, da se je ta nevarnost za zdravje razširila praktično po vsem svetu. Okužbo so zasledili že v 114 državah, skupno pa je zdaj okuženih 118.000 ljudi. Koronavirus je doslej terjal že 4291 življenj.

Ukrepi v zdravstvenih ustanovah

V naslednjih dneh po besedah direktorice NIJZ Nine Pirnat sicer pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne. Med drugim so dve okužbi potrdili med varovanci doma starejših občanov v Metliki. 

Več težav imajo v obeh kliničnih centrih. Nove okužbe so zaznali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki. Na ginekološki kliniki so zato sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika. V UKC Maribor zaradi izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo zato začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij in ambulantnih obravnav. 

Pred vhodom v Zdravstveni dom Koper Foto: Boris Šuligoj

Z odredbo so na Ministrstvu za zdravje prekinili izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in prerazporedili zdravstveni kader, kjer ga primanjkuje. Še vedno bodo sicer izvajali tiste preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj so za štirinajst dni prekinili izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov. V Zdravstvenem domu Metlika pa bodo v naslednjih 14 dneh izvajali samo administrativno nujno medicinsko pomoč

Ukrepi v prometu 

Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah (Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok) pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Ti bodo preverjali, ali imajo tuji državljani ustrezno potrdilo, da niso okuženi s koronavirusom oziroma ali je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Odredba ne velja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Ustavljena sta tudi avtobusni in vlakovni potniški promet med državami.

Od danes je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa bo delo v operativni sestavi začel v četrtek. Pri tem pa računa na pomoč podpornih skupin, predvsem strokovnjakov s področja zdravstva. 

Med državami je ustavljen potniški promet. Foto: Jože Suhadolnik

Ukrepi v drugih ustanovah

Čeprav izredne razmere še niso razglašene, že od začetka tedna velja odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi. To ne velja za zbore, ki predstavljajo način dela državnih organov. 

Preventivne ukrepe sprejemajo tudi druge institucije. Iz Slovenske škofovske konference so danes sporočili, da je verouk do 29. marca odpovedan, skladno z ministrovo odredbo pa so dovoljen maše z do sto verniki. Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah, dostop za stranke bo omejen. Medtem banke in sodišča v tem trenutku še delujejo nemoteno in skladno s priporočili.

Kot kaže, so v skrbi za zdravje bolj občutljivi tudi potrošniki. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjih dneh namreč prejela več prijav, ki se nanašajo na neprimerno rokovanje potrošnikov s pekovskimi izdelki ter svežim sadjem in zelenjavo. Uprava je predlagala, da trgovci ponovno ocenijo, ali obstoječi načini prodaje zagotavljajo primerno zaščito. Slovenski trgovci sicer ne poročajo o posebnem povečanju nakupov v zadnjih dneh, povečano povpraševanje predvsem po izdelkih z daljšim rokom uporabe beležijo že zadnja dva tedna. 

Trgovine po Sloveniji še niso prazne, se pa povečuje povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe. Foto: Marko Feist

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa državo pozivajo, naj vlada interventni zakon za pomoč gospodarstvu vključi tudi ukrepe za tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, ki so jih oziroma jih še bodo prizadele posledice širjenja koronavirusa. 

Če ste v skrbeh zaradi koronavirusa, pokličite te številke 

Še vedno pa velja upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe, ki pomembno prispevajo k preprečevanju okužbe s koronavirusom: 

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

 • Redno si umivamo roke z milom in vodo. 

 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Uporaba zaščitnih mask trenutno še ni potrebna. 

Koronavirus se kaže s simptomi, ki spominjajo na gripo (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj), pri težjih oblikah pa se razvije v pljučnico (občutek pomanjkanja zraka). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje, ki ga izvedejo na podlagi brisa nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in še drugih kužnin. Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov, ugotavlja stroka. Za osebe, pri katerih so potrdili okužbo, ima NIJZ prav tako že pripravljena navodila za zdravljenje, ki poteka simptomatsko, saj zdravilo za ali cepivo proti virusu trenutno še ne obstaja. Po zdravniški presoji okužba ne zahteva bolnišnične obravnave, dovolj je, da se znižuje povišano telesno temperaturo z antipiretiki, zaužije dovolj tekočine, obvezen pa je počitek. 

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa NIJZ tudi prosi, da vsi okuženi upoštevajo sledeča navodila

 • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. 
 • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). 
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. Več o prezračevanju preberite tukaj.  
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja. Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite  v koš. 
 • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.  
 • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače
 • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
 • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. 

Ker o okužbi z novim koronavirusom kroži tudi veliko neresničnih informacij, so na NIJZ ovrgli najbolj zgrešene mite, med njimi so denimo, ali lahko koronavirus k nam pripotuje v poštnih pošiljkah iz Azije in Italije, ali so prenašalci virusa lahko naši hišni ljubljenčki, ali lahko virus uničimo z alkoholnimi razpršili in ali lahko okužbo prepreči uživanje česna. Odgovore na ta in še druga vprašanja najdete tukaj.