Pacientka, ki je zaradi invazivne oblike kožnega raka pred leti izgubila nos, amptuacija ni predstavljala le estetske težave. Odprtino, ki je zevala na sredini njenega obraza, je prekrivala s plastično protezo, ki je dražila njeno kožo, pozimi pa oteževala dihanje in ji hladan povzročala glavobole. Pogosto so jo tlačile nočne more, da so njena usoda brez nosu le grde sanje. Življenje brez tega telesnega dela pa jo je celo pahnilo v depresijo in pripeljalo na vrata psihiatru.

Obupana je raziskovala vse mogoče primere presaditve nosu, a nobena ni prišla v poštev, saj zaradi njene diagnoze kožnega raka zdravil proti zavrnitvi tkiva ne sme jemati. Vprašanje, ali obstaja sploh drugačna rešitev, je na koncu naslovila na prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana.


Kirurga Uroš Ahčan in Vojko Didanovič.


Našla se je pot. Prof. Ahčan se je povezal s prim. Vojkom Didanovičem, dr. med., s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKCL in skupaj s podjetjem Audax, ki je izdelalo 3D model nosu, so pravega skonstruirali iz kosti in mehkih tkiv na podlakti bolnice. Gre za prvo tovrstno metodo na svetu, ko so ga nato ožiljenega in oživčenega prenesli na obraz pacientke, pa je poseg prinesel resnično neverjetni rezultat.

Pacientka že šesti dan po zadnji zahtevni osemurni operaciji diha normalno. Pravi, da so bolečine izginile, počuti pa se, kot da bi se znova rodila. »Nov nos je pomenil novo poglavje v mojem življenju. Vsi problemi so izginili. Iz teme sem prišla v svetlobo,« je povedala v videoposnetku, ki ga je UKC Ljubljana pripravil ob svetovnem dosežku, in dodala, da se počuti odlično in že drugače čuti svet okrog sebe. »Vonj je intenzivnejši, okus je drugačen. Takoj, ko sem se zbudila iz narkoze, sem občutila spoj z novim nosom. Tukaj gre pravzaprav za to, da je vse tvoje,« je bila navdušena nad metodo lastnega tkiva, ki so jo zanjo uporabili strokovnjaki v UKC Ljubljana. »Poseben občutek je, ko obnoviš samega sebe. To je nekaj neverjetnega, da iz svoje roke dobiš nov nos. Kot bi se zlil s svojo celoto.«


Foto: UKC Ljubljana


Po uspešni rešitvi prvega primera so slovenski strokovnjaki samozavestni, da lahko pomagajo tudi drugim ljudem s podobnimi težavami. Ahčan ocenjuje, da je v Sloveniji vsaj še dvajset bolnikov, ki bi potrebovali takšno operacijo, ena pacientka se pa že zanima za poseg. Zahtevna naloga je tudi velik finančen zalogaj, vsi posegi, ki so jih opravili v primeru prve pacientke, denimo znašajo 58.000 evrov. Delno bo ta znesek krila zavarovalnica, podjetje Audax, ki je izdelalo 3D-model pa je svoje delo prispevalo brezplačno. 

Zgodbo pacientke, ki ji je neverjetni poseg spremenil življenje, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.