Praviloma na sedmih. Tako v priročniku, ki ga je izdala založba Učila, Preprosto razstrupljanje – sedemdnevni program za razstrupljanje razkriva Marion Grillparzer. Enostavno! In pomočnike za razstrupljanje ponuja – narava. Grenčine iz zelenjave in čajev. Negazirano vodo, saj prekuhana laže vsrkava strupe, ker vsebuje manj vodnega kamna. Bazične kopeli, s katerimi lahko sami ukrepamo proti preveliki zakisanosti telesa od zunaj. Od znotraj pa z živili, ki tvorijo baze. Pozor: telo zakisajo predvsem sladkor, surovo meso, klobase in salame, izdelki iz bele moke, sladke gazirane pijače, gazirana voda, kava, pravi čaj in alkohol, homogenizirano mleko in sir. Avtorica knjige s spodbudnimi informacijami za zdravilno telesno kuro od razstrupljevalcev izpostavi še zeli, laneno olje, maščobne kisline omega-3 in zelenček. »Eno najučinkovitejših naravnih čistil je zeleno barvilo zelišč, solat in zelenjave – klorofil. Če je v našem telesu veliko t. i. zelenih taksijev, se lahko naše celice znebijo ogromno strupenih odpadkov.« Opozori še, kako pomembni so za naš organizem beljakovinski gradniki in dodatno – kako nezapleteno – dihanje in gibanje ob ustreznem srčnem utripu. 

Proč s sladkorjem in belo moko

Največji sovražnik zdravja je sladkor, sledi mu pšenica. Če ti dve živili izločimo z jedilnika, storimo veliko za boljše počutje. »Dva dneva z juhami nas bosta izvlekla iz začaranega kroga sladkor in bela moka – izločanje inzulina – volčja lakota – konec izgorevanja maščob in razstrupljanja.« Tako Marion Grillparzer, ki je spisala tudi priročnik Čudežna zeljna juha. Juhe so očiščevalne uspešnice. Občasne, se ve. Čistijo črevesje, krepijo jetra, bazično podpirajo ledvice, lajšajo stres – skratka, so imenitno sredstvo proti strupom in ne bremenijo prebave. Pa še tako pogrejejo v teh neprijaznih mrzlih dneh. In na prvem mestu lestvice juh za razstrupljanje je – zeljna. 

Zeljna dieta

Sicer je zeljna dieta najstarejša »hit« dieta, katere začetki segajo v prvo polovico 20. stoletja. Njena priljubljenost se je po nekajletnem premoru ohranila do danes. Poznana je tudi kot dieta Dolly Parton, dieta stevardes letalske družbe TWA ali čudežna metoda hujšanja manekenk. In zakaj obožujemo zelje? Je zdrava povrtnina, če jo uživamo svežo ali skisano. Sicer ni preveč hranljivo, ima pa za zdravje pomembne kalcij, fosfor, kalij, magnezij, železo in žveplo ter vitamine. Med njimi prednjači vitamin C, ki ga je v 100 g okoli 50 mg. Razlog priljubljenosti zeljne juhe je v njeni učinkovitosti, saj spodbuja presnovo. Z uživanjem zeljne juhe sedem dni – najemo se lahko do sitega – se lahko hitro znebimo nekaj kilogramov, predvsem maščobnega tkiva in odvečne vode, obenem pa seveda očistimo telo. Že zgolj razvajanje z vitalnimi snovmi namesto uživanja kemičnih dodatkov nas bo navdalo z močjo. 

Priprava eliksirja mladosti

Za dietno zeljno juho prepražimo šest nasekljanih čebul in dodamo na majhne kose narezano zelenjavo: glavo zelja, dve zeleni papriki, kilogram korenja in šop stebelne zelene. Dodamo eno do dve pločevinki paradižnika in eno do dve kocki koncentrata za zelenjavno juho. Zalijemo z vodo in zavremo. Zeljno juho na zmernem ognju kuhamo dve uri. Začinimo poljubno s svežimi zelišči. 

Mnenja o tem, ali je najbolje sedem dni jesti samo juho ali gre k očiščevalnemu receptu kakšna priloga, so deljena. Marion Grillparzer je v Čudežni zeljni juhi prepričana, da je med kuro poleg zeljne juhe v neomejenih količinah dovoljeno jesti tudi druga živila, a po določenem vrstnem redu. Prvi dan so dovoljene vse vrste sadja razen banan. Drugi dan diete lahko jemo vse vrste zelene zelenjave razen koruze in graha. Tretji dan kombiniramo sadje in zelenjavo, vendar brez krompirja. Četrti dan so na jedilniku banane in lahki mlečni izdelki. Peti dan jemo ribji file, piščančje prsi ali govedino in šest paradižnikov. Šesti dan je proteinski in zelenjavni. Sedmi dan so dovoljeni nesladkan sveže iztisnjen sadni sok, zelenjava in rižota iz rjavega riža.