Kot so sporočili z UKC Ljubljana, je bolnik utrpel poškodbo z apnom pred več kot 20 leti in pri tem popolnoma izgubil vid na obe očesi. Na desnem so mu v nekaj letih po poškodbi dvakrat presadili roženico, a jo je telo zavrnilo. Na desnem očesu je razpolagal le s štirimi odstotki vida, z levim pa je od poškodbe naprej zaznaval le svetlobo in temo.

Pred operacijo so strokovnjaki opravili številne preiskave in testiranja. Z ultrazvokom je dr. Katarina Andrejčič Novak natančno izmerila levo oko in opisala zdrav vidni živec, na podlagi njenih meritev pa je Alja Černej, dr. med., naročila izdelavo umetne roženice v harvardski bolnišnici. Dr. Claes Dohlman, ki je tudi izumil bostonsko keratoprotezo pred več kot dvajsetimi leti, je prvemu slovenskemu prejemniku umetno roženico podaril. V operacijski ekipi so sodelovali tudi dipl. medicinski sestri inštrumentarki Erika Jakulin in Martina Marn ter anesteziološki par, dr. Iztok Potočnik in dipl. medicinska sestra Amina Dolenc. Med operacijo je prim. dr. Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je dr. Črnej vstavila boston keratoprotezo, jo fiksirala, dr. Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika.

Zadovoljni bolnik na operirano oko vidi na bližino brez pomagal, na daljavo pa z –2,5 dioptrije stoodstotno. Bere tekoče in brez težav uporablja mobilni telefon – kot sta povedala kirurga, ki sta izjemno vesela, da sta lahko nekoga tako osrečila, si tisti, ki nismo nikoli izgubili daru vida, ne moremo predstavljati, kaj doživljajo bolniki, ko po toliko letih zagledajo obraze bližnjih in naravo.