Sindrom se kaže v simptomih, kot so utrujene oči, glavoboli, zamegljen vid, suhost v očeh in bolečine v vratu ter ramenih. Praviloma jih povzročajo slaba osnovna osvetlitev, sij digitalnega zaslona, nepravilna bralna razdalja in telesni položaj ter nezdravljene očesne napake.

Raje branje na papirju

Največja težava je branje, vse več informacij preberemo na takšnih in drugačnih zaslonih. Črke so slabše definirane, kontrast med njimi in ozadjem je slabši, vse skupaj obdaja nevidni sij nenaravne modre svetlobe, kar oči obremenjuje veliko bolj kot besedilo na papirju. Oči se osredotočajo in gibljejo drugače, nemirno in bolj razdrobljeno. Sindrom ogroža prav vse, ki v ekran zrejo več kot dve uri dnevno. Hiter izračun pokaže, da povprečna odrasla oseba, ki delo opravlja v pisarni, uporablja pametni telefon in v večernih urah tu in tam pogleda kakšen film, to omejitev preseže okrog petkrat. Če temu dodamo še leta, ki se hitro množijo, rezultat pokaže grozljive številke.Pametni telefoni, nespametni uporabniki?

A niso le računalniški zasloni tisti, ki povzročajo težave. V zdravniške ordinacije vse pogosteje zahajajo ljudje, ki tožijo zaradi vrtoglavice in glavobolov. Zanje je kriva pretirana uporaba pametnih telefonov, življenjskih sopotnikov, ki vedno več jemljejo, a vse manj dajejo. Multifunkcionalnost in povezljivost, ki ju premorejo, resda veljata za vrhunec moderne tehnologije, vendar so poenostavljeno miniaturni računalniki s prav tako miniaturnim ekranom. Če so oči trpele že v letih, ko je domovom še kraljevala zdaj že staromodna televizija, jim moderna priklenjenost na majcene črke, simbole in podobe nikakor ne koristi.


Kako pravilno sedimo za računalniškim zaslonom? 
Zaslon mora biti od 15 do 20 stopinj pod nivojem oči. Dokumenti in zapiski, s katerimi dopolnjujemo delo na ekranu, naj bi bili pod ali nad njim. Ideja je, da ni treba premikati glave, ko s pogledom zajamemo ekran in drugo čtivo. Izjemno pomembna je svetloba, pravilno osvetljen zaslon bo oči dlje ohranil spočite. Absolutno se je nujno izogniti odblesku luči ali okna, ki pod napačnim kotom pada na ekran. Kadar delamo v zavetju noči, si le prižgimo dodatno svetilko, kontrast teme in svetlega zaslona bo oči dodatno utrudil. Uporabni so tudi filtri za ekran, ti znižajo količino modre svetlobe in neprijetnega svetlobnega sevanja. Pomemben je stol, ki mora biti ergonomsko oblikovan ter ravno prav udoben.


Nevarna osredotočenost

Oseba, ki zre v pametni telefon, mežika kar pol manjkrat kot tisti, ki buljijo v kaj drugega, to na minuto znese okrog pet do sedem mežikov. Neizogibno pripiranje oči ne aktivira le drobnih gubic okrog sedežev duše, česar bodo verjetno najmanj vesele ženske, temveč tudi krči obrazne mišice na način, ki vodi v glavobol. Udobje male naprave je ravno v tem, da jo lahko uporabljamo kjer koli, vendar je položaj, v katerem se naslajamo nad novicami, pogosto popolnoma napačen. Kot, pod katerim gledamo v ekran, ni zanemarljiv. V ležečem položaju še bolj utrudimo mišice očesa, kar se lahko kmalu pozna v višji dioptriji.

Niso vrtoglave le cene

A ni samo od uporabnika odvisno, koliko težav si bo pridelal. Novejši operacijski sistem na priljubljenem statusnem simbolu iphone dokazano znižuje posameznikov občutek za ravnotežje. Hitro premikajoče se ikone, ki po ekranu letajo sem in tja, povzročajo napade vrtoglavice, zato specialisti že izumljajo dodatke, ki bi to omilili. Težava je v zmotnih senzoričnih izkušnjah, oči vidijo premikanje, medtem ko telo miruje, kar v možganih povzroči zmedo. Rešitev je seveda čim manjša uporaba pametnega, a nevarnega prijatelja. Predvajanje filmov in nadaljevank prepustite večjih tehnološkim bratom, črke nastavite na večjo velikost, uporaben trik je tudi prilagoditev svetlobnega kontrasta, ki naj bo čim manjši.


Hitro olajšanje 
Težave najlaže preprečimo s pogostimi odmori, dvema urama dela sledi petnajst minut počitka. Če je kje v bližini zelenje, si je na njem koristno napasti oči, različni odtenki zelene in nepravilne oblike naravnih bogastev delujejo nanje naravnost blagodejno. Precej pomaga tudi zavestno mežikanje, bolj bo oko navlaženo, manjša bo utrujenost.