Kdaj je najboljši čas, da se začnemo pripravljati na sezono gripe in prehlada?

Prvi korak naredimo že poleti! Izkoristimo naravno sonce, izogibajmo se pretirane uporabe sončnih krem. Vitamin D, ki se pretvori iz sončnih žarkov, je ključen za imunski sistem. Težko ga dobimo toliko iz hrane, če pa že, ga najdemo v mleku pašnih živali ter jajcih kokoši iz proste reje. S pomočjo zdravega sončenja si naredimo zalogo energije, ki deluje dolgo v jesen ali celo zimo. Ko se poletje preveša v jesen, zamenjamo presno hrano, ki hladi, za tople jedi, da bomo lahko, ko se temperature spustijo, ogreli telo. Pomembno je poudariti, da po pripravkih, ki pomagajo v boju proti prehladnih obolenjem, posežemo, ko se začne pojavljati vse več obolenj. Tudi zelišča in naravni dodatki imajo svojo moč, ki je ne gre podcenjevati. Telo se v nasprotnem navadi na pomoč, zato začno njegove naravne obrambne funkcije upadati. 

Slab zrak naredi ogromno škode, prava katastrofa so nakupovalna središča in drugi prostori, ki so odvisni izključno od klime. Zato prezračimo prostor, zrak pa dodatno očistimo s pomočjo eteričnih olj ali kar navadne čebule. 

Drži, da stanje imunskega sistema pravzaprav izvira iz črevesne flore?

Tako je, kar v 70 odstotkih je odvisno od zdravja črevesja. Črevesno steno sestavlja ena plast celic, ki ločijo dobro in slabo. Če se pojavi le luknjica, bakterije in strupi vstopajo v kri, kar bremeni organizem. Za njegovo zdravje skrbimo s pravilno prehrano, dodajamo fermentirana živila, če je to premalo, uživamo probiotike. Pomembno je, katere probiotike izberemo, niso vsi enako učinkoviti. Zelo koristna so tudi namočena čijina semena ali semena indijskega trpotca, saj krepijo in celijo črevesno steno. Enako velja za pektin, ki ga najdemo v lupini jabolk in citrusov. Izkoščičimo jabolko in ga petnajst minut kuhamo v malo vode, nato vse skupaj premečkamo in zaužijemo. Jed je primerna tudi za majhne otroke, pomembno pa je, da uporabljamo ekološko pridelana jabolka.Kako se ubranimo škodljivcev, ki naš organizem napadajo po zraku?

Slab zrak naredi ogromno škode, prava katastrofa so nakupovalna središča in drugi prostori, ki so odvisni izključno od klime. Zato prezračimo prostor, zrak pa dodatno očistimo s pomočjo eteričnih olj ali kar navadne čebule. Za zaščito dihalnih poti pomaga pripravek iz sleza. Zvečer namočimo posušene slezove koreninice, večje kose pustimo, manjše pa zdrobimo v prah. Zjutraj nastalo sluz z vatko ali injekcijo potisnemo v nosno votlino, občutek ni najbolj prijeten, a tako pobijemo klice, ki vstopajo skozi nos. Nosna votlina je res občutljiva točka, prebavni sistem je, če je zdrav, veliko bolj odporen. Tudi koža ni zanemarljiva, strupi vstopajo direktno v kri.

Z ameriškim slamnikom ne smemo pretiravati. 

Kaj pa zelišča, z njimi si lahko pomagamo pred in med boleznijo?

Znameniti žajbelj je slaven z razlogom, marsikdo ne ve, da ne pomaga le grgranje, čaj je koristen tudi, če ga užijemo. Timijanova tinktura pobija streptokoke in druge vsiljivce, enako tinktura iz ameriškega slamnika. A s to ne smemo pretiravati, saj ima zelo veliko moč. Prav čudežna je bazilika tulsi, iz katere z dodatkom limone in ingverja naredimo sirup. Ta pomaga pri vrsti simptomov, kot so glavobol, zgaga, hormonske in prebavne težave. Iz bazilike lahko skuhamo tudi čaj.In močno opevana superživila?

Zagovarjam tezo, da so najbolj zdrava živila tista, ki so ekološko in lokalno pridelana. Tudi doma lahko vzgojimo jagode goji, sirup čudovito deluje na imunski sistem, obenem pa je poln vitaminov in mineralov. Moj sin je bil v sedmih letih petkrat bolan, odkar uživamo goji sirup, prej se ga je bolezen lotila osemkrat letno. Tudi aronija je zelo priporočljiva, posebno za nosečnice, saj ugodno vpliva na kri. Zdrava kri je še en pogoj za močan organizem. Na splošno velja, čim bolj je imunski sistem očiščen, manj energije porabi za to, da se znebi strupov. Tako se laže ubrani pred morebitnimi virusi in bakterijami, v nasprotnem se nadvse zmanjša odpornost. Ne pozabimo na česen, čebulo in hren, čudovite ostre rastline z močnim učinkom.

A vse to ne bo delovalo, če na nas vpliva stres.

Stres je sovražnik organizma številka ena, vsako negativno doživetje se zapiše v celice in ustvari celični stres. Dolgotrajna nizka frekvenca bo organe toliko oslabila, da bo človek resno zbolel. Vsak je sam odgovoren za svoje zdravje, ljudje se preveč opirajo na zdravnike. Tudi uporaba antibiotikov se močno povečuje, premalo govorimo o tem, kako negativno v resnici vplivajo na telo, tudi sam imunski sistem. Pri gripi in drugih virusnih obolenjih si torej le pomagajmo drugače.