Danes so se uresničile napovedi zdravnikov, da bodo s 1. aprilom odpovedali pogodbe o zaposlitvi, če pristojni ne bodo poskrbeli za ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno. Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, je odpovedi podalo 23 od 34 zdravnikov splošne medicine. Brez osebnega zdravnika bi tako po 60-dnevnem odpovednem roku ostalo več kot 40.000 ljudi na območju občin Kranj, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Cerklje in Naklo.

Kot je pojasnila, so zdravniki v odpovedih zapisali, da jo dajejo zaradi pritiska ZZZS k obremenitvam preko normativa in standarda iz modre knjige. To jih sili k delu v pogojih, ki onemogočajo izpolnjevanje temeljnega poslanstva zdravniške stroke. Če bodo zdravniki res odšli, sledi razpad sistema, napoveduje Gantar Žura. V tem primeru bi morali vzpostaviti izredne razmere in vse bolnike s tega območja usmeriti v nujne urgentne ambulante, kjer bi obravnavali nujna stanja. To bi pomenilo velik pritisk na dežurne ambulante, katerih nenujne storitve pa so na Gorenjskem za bolnike plačljive.

Z odpovedjo so zagrozili tudi na Ptuju, Celju in Mariboru. Grosupeljski zdravniki medtem zavračajo delo prek obremenitve.