V zimskih mesecih so najbolj koristni tisti prehranski izdelki oziroma pridelki z antioksidanti, ki rastejo v naravi tudi zdaj oziroma jih je mogoče vzgojiti v domačih rastlinjakih. Popolna izbira, kot vemo, vključuje pet kosov različno obarvane sezonske zelenjave in sadja na dan, a bodimo stvarni; že če se osredotočimo le na dvojec – en pohrustan rdeč in en zelen plod, smo prispevali levji delež v skrbi za zdravje. Izberimo svojo najljubšo kombinacijo izbranega odtenka, ki je odličen ščit proti številnim, tudi najhujšim boleznim!

Od motovilca do granny smitha

Kar zadeva zeleno barvo, v glavni dnevni obrok vedno vključimo vsaj pest zelenolistnate zelenjave, denimo špinačo, rukolo, motovilec in podobno solato ter ohrovt – brstični, navadni ali kodrolistni. Odlični so tudi kislo zelje, ki ga je najbolje jesti surovega s česnom in bučnim oljem, pa avokado in zelena paprika ali čili. Za začimbo pri peki piščanca ali krompirja izberimo rožmarin. Ta preganja vnetja in tesnobo ter krepi kapilare, le nosečnicam in doječim materam ga odsvetujejo. Med sadjem naj kraljujejo zelena jabolka granny smith in limete.



Kuhana pesa in brusnice

V skupini rdečih živil posezimo po granatnem jabolku, rdeči pomaranči in grenivki ter brusnicah. Te ne le, da preprečujejo vnetja sečil, temveč tudi razvoj bolezni srca in ožilja. Veljajo celo za naravne antibiotike. Zaradi malce trpkega okusa jim v prehranski industriji pogosto dodajo ogromno sladil, sploh v sokovih, marmeladah in posušenih različicah jagod, kar delno zatre njihovo antioksidativno moč, zato se odločimo za manj sladke ter biološko pridelane proizvode. Med zelenjavo naj bosta na prvem mestu rdeča pesa, ki jo skuhajmo in začinimo sami, ter rdeča paprika, vključno z rdečimi čiliji.



Za nagrado kava ali čokolada

Prav ste prebrali in verjetno že veste – med izjemna varovalna živila prav tako sodi kakav oziroma temna čokolada. Zanimivo je, da ima ta celo večjo antioksidativno vrednost kot rdeče vino in zeleni čaj. Polna antioksidantov je tudi prava kava. Obe temni omami učinkovito poživljata in po več raziskavah delujeta protistresno, torej osrečujeta. Privoščimo si ju brez slabe vesti, a ne v velikih količinah in šele potem, ko smo zaužili svoj zdravilni dvojec v rdečih in zelenih odtenkih.