Možnosti zdravljenja je veliko

Rozacea je po 40. letu starosti zelo pogosta bolezen obraza. Uvrščamo jo med kronične kožne bolezni, kar pomeni, da je ne znamo povsem odpraviti, z ustreznim zdravljenjem pa jo lahko dobro nadzorujemo, tako da na koži ni vnetnih sprememb. Natančnega vzroka za njen nastanek ne poznamo, vemo pa, da so k njej nagnjeni ljudje s svetlo poltjo in svetlimi očmi, ki pogosteje zardevajo, tako ženske kot moški. Značilnost je tudi zelo občutljiva koža, ki se negativno odzove na zunanje dejavnike, kot so izpostavljanje soncu, vetru in ekstremnim temperaturnim razlikam (prehod iz vročega na mrzlo in nasprotno), pa tudi na uživanje alkohola ter zelo vroče ali pikantne hrane in pijače. Povezana je tudi s pršico Demodex follicolorum, ki živi v dlačnih mešičkih na obrazu. Značilno je tudi neprenašanje večine kozmetičnih izdelkov, ker je barierno delovanje kožne povrhnjice okrnjeno.

Ponavadi se bolezen začne postopoma in poteka v več fazah. Sprva se pojavi rdečica obraza, ki je prehodna – se pojavi in izgine, sčasoma pa postane trajna, takrat ko se pojavijo tudi vidno razširjene žilice na licih in nosu. V naslednji fazi pride do vnetja, kar pomeni, da nastajajo rdeče bunčice, včasih izpolnjene z gnojno vsebino, ki spominjajo na mozolje. Redko bolezen napreduje do tretje faze, v kateri se zadebeli vezivno tkivo in pomnožijo žleze lojnice, kar privede do gomoljastega povečanja nosu.

Rozacea, kot jo opisujete, je pri vas v drugi fazi, to pomeni vnetje. Umirjamo ga s protivnetnimi zdravili. Največkrat predpišemo enoodstotni metronidazol v obliki kreme, ki jo je treba uporabljati dvakrat na dan, vse dokler se stanje ne umiri, in spet ob morebitnem poslabšanju bolezni, kar je prej pravilo kot izjema. Predvidevam, da ste v preteklosti uporabljali to kremo. Obstaja še nekaj drugih zdravil, ki jih nanašamo lokalno na obolelo kožo, kot je azelainska kislina, pa zdravili, ki uničujeta pršico – ivermektin in permetrin. Če je bolezen zelo izrazita, imamo na voljo tudi zdravila v obliki tablet. Možnosti za zdravljenje je kar veliko. Morda je čas, da se ponovno oglasite pri dermatologu, ki vam bo svetoval za vas najustreznejše zdravljenje. Do takrat pa poskrbite za nego kože obraza in izogibanje poslabševalnim dejavnikom. Uporabljajte le negovalne izdelke, ki so namenjeni občutljivi koži, ki je nagnjena k rdečici, in poskrbite za zaščito kože obraza pred soncem.