Liposukcija ali izrez tkiv

Pozdravljeni,

povečane moške prsi strokovno imenujemo ginekomastija. Poznamo več tipov ginekomastij. Pojavlja se lahko kot juvenilna ginekomastija – pri mladostnikih v puberteti, lahko je tudi povezana z jemanjem določenih zdravil, kar se kaže predvsem pri starejših moških.

V puberteti se v telesu mladostnikov pretaka veliko hormonov, ki lahko občasno sprožijo tudi rast žleznega tkiva dojke pri moškem. Pojav ni tako redek in se večinoma kaže kot zelo začasna nabreklost bradavic, ki sama od sebe mine. Pri redkih ta nabreklost vztraja, lahko pa začne žlezno tkivo rasti tudi v širšem predelu dojke. Takšni mladostniki so dokaj nesrečni in po navadi iščejo pomoč zdravnikov. Po ugotovitvi, da za tem ne stoji kakšna bolezen, temveč le nekoliko spremenjen hormonski odziv, in če povečane dojke vztrajajo, lahko po koncu pubertete to težavo z operacijo rešimo.

Operativno zdravljenje je možno z liposukcijo ali izrezom tkiv. Pri mladih moških je največkrat potrebna kombinacija obojega, saj je žlezno tkivo čvrsto in ga samo z izsesavanjem ne moremo zadostno odstraniti. Tedaj je treba poleg vbodnih mest na prsnem košu za liposukcijo napraviti še rez ob robu spodnjega dela kolobarja, za direktni izrez čvrstega tkiva pod bradavico, kar pušča manjšo brazgotino, ki pa je dobro skrita na meji med različnimi barvnimi odtenki kože in kolobarja. Poseg je precej rutinski, je pa potrebna nekajtedenska nošnja kompresijskega steznika za prsni koš.

Sprašujete me, kdaj je pravi čas za operacijo. Sin je že pravno formalno polnoleten in naj bi bil že iz pubertete. Ker je možen zamik hormonskega dogajanja, je priporočljivo počakati še kakšno leto, in če se v tem času napihnjenost bradavic ali celotna dojka začne zmanjševati, potem je čakanje še smiselno. Po 20. letu se verjetno stanje ne bo samo vrnilo na »normalo« in če je ginekomastija moteča, je operacija smiselna.