Številne raziskave so potrdile, da so zdrav življenjski slog, redni odziv na presejalno mamografijo in redno mesečno samopregledovanje dojk primerni ukrepi za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk. Kot že zelo dobro vemo, je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

V Sloveniji imajo ženske med 50. in 69. letom na voljo brezplačno visokokakovostno presejalno mamografijo v programu Dora. Še vedno se na povabilo ne odzovejo v zelo velikem odstotku; po podatkih iz programa Dora v povprečju 74 odstotkov povabljenih.

Samopregledovanje dojk

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je izjemno pomembno tudi redno in pravilno samopregledovanje. Drage ženske, zato si začnite redno mesečno pregledovati dojke. To vam bo vzelo tri minute na mesec. V pomoč vam je lahko tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test. Ob pregledovanju bodite pozorne na spremembe v velikosti in obliki dojk, na zatrdline, spremembe na koži, uvlečenost bradavic ali izcedke … Vsaka sprememba naj bo deležna vaše pozornosti, če vztraja, se morate posvetovati s svojim zdravnikom.Vsaka naj si privošči nekaj zase

Nedavno smo v sodelovanju s strokovnjaki s fakultete za družbene vede izvedli obsežnejšo anketno raziskavo in ženske, ki so že zbolele, vprašali, zakaj mislijo, da so zbolele. Med vzroki močno izstopa stres. Stres v službi, doma, z družino, v vsakdanjem življenju. Tudi na to lahko sami veliko vplivamo, tako da bolje poskrbimo zase, si vzamemo čas za telovadbo, sprehod, obisk kina, predstave, koncerta, izlet, kavo s prijateljico ... Vsaka naj poišče kaj zase. Ni skrivnega čudežnega recepta.

In po diagnozi jih je večina napisala, da so spremenile način življenja, sebe postavile na prvo mesto in da živijo bolj polno. Ni treba, da vas doleti diagnoza rak dojke, da nekaj spremenite. Spremembo lahko začnete že danes.

Tu smo, da se podpiramo

Znanost napreduje. Skoraj vsak mesec imamo kakšno novost iz onkologije. Ampak tudi tu ni čudežnega recepta. Znanost nam pomaga pri zdravljenju telesa in neposrednemu vplivu na bolezen. Velikokrat pa pozabi na dušo ženke. Na njene strahove, dvome in vprašanja, ki ji rojijo po glavi. Zato smo tu tudi mi. Društva, skupine in posameznik ter strokovna psihosocialna pomoč, kadar je treba, ki se podpiramo in obolelim stojimo ob strani. Zagotovo zveni zelo obrabljeno in klišejsko, ampak je res: nekdo, ki je že hodil ali pa še hodi po tej poti, ti lahko najbolj pomaga s svojo izkušnjo in ti da upanje za naprej. Druženje, izobraževanje, podporne skupine ali samo sprehod so neprecenljivi v družbi nekoga, ki te razume. A v tej zgodbi običajno ni ženska sama. Velikokrat je tu tudi družina: partnerji, otroci, starši, sestra, bratje … Ki so prav tako nemočni in nemalokrat v hudi stiski. V preteklih dveh letih smo zato v programu ROZA, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, poskrbeli tudi zanje s podpornimi skupinami za odrasle svojce in štiridnevnim taborom za otroke obolelih mam.

Rožnata pentlja

Mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk so začeli obeleževati v Ameriki že leta 1985. Prvotni namen je bil promocija mamografije kot najučinkovitejše metode za boj proti raku dojk. Danes je rožnati oktober znan po vsem svetu in ga po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije poznajo že v več kot sto državah sveta. Simbola sta rožnata barva in rožnata pentlja. Rožnata pentlja je veljavo dobila šele leta 1993, čeprav so jo nekatere organizacije in posameznice kot znak podpore raku dojk uporabljale že prej. Vsako leto oktobra se pojavi tudi vedno več rožnatih izdelkov, ki želijo izraziti podporo in prispevati k izboljšanju življenja žensk po diagnozi ali življenja z boleznijo. Večina naših vsebin in programov je za uporabnike brezplačna oziroma sofinancirana, zato je treba zbrati tudi finančna sredstva. Zbiranje sredstev z različnimi izdelki nam omogoča več neodvisnosti od posameznega vira prihodkov in trajno izvajanje programa.

A rak dojke ni vedno samo rožnat in vesel. Zdravljenja so dolga in puščajo dolgotrajne posledice. Še vedno vsako leto zaradi njega umre več kot 400 žensk. To je več kot ena na dan. In tu nas čaka še veliko dela. Ravno zaradi te številke sta zgodnje odkrivanje ter takojšnje in učinkovito zdravljenje z ustrezno celostno rehabilitacijo ključna za to bolezen.

Hvala vam vsem za podporo in zavedanje tega. In če pri sebi še niste začeli ukrepati, začnite že danes!