Antioksidativne snovi v telesu preprečujejo škodo, ki jo celicam povzroča kisik. Ta visoko reaktiven atom lahko poškoduje molekule, ki začno propadati hitreje, kot bi drugače.


Glutation (GSH) je tripeptid, sestavljen iz treh gradnikov, ki jih tvorijo beljakovine ali amino kisline: glutamin, cistein in glivin. Proizvaja ga telo samo, v celicah deluje kot čistilec, saj zbira strupe, kot so živo srebro, prosti radikali in težke kovine ter jih odplavi iz telesa. Čeprav organizem sam proizvaja omenjeno snov, je človeško telo danes podvrženo tako onesnaženemu okolju, da proizvedene količine niso več dovolj. Študije iz leta 2015 dokazujejo, da uživanje večjih količin glutationa pozitivno učinkuje na zdravje, saj v telesu zviša njegovo raven.


PREBERITE TUDI: Stran od cest! 


Najvišjo raven glutationa v telesu dosežemo med 18 in 20 letom, nato začne količina upadati. Pomagamo si lahko z različnimi živili, ki vsebujejo glutation:

  • brokoli, zelje, cvetača, vodna kreša
  • avokado
  • breskve
  • lubenica
  • cimet, kardamom in kurkuma
  • paradižniki
  • grah
  • česen, čebula
  • rdeči čiliji


PREBERITE TUDI: Koliko antioksidantov vsebuje pokovka?


Glutation preprečuje različne bolezni pljuč, kot so kronična pljučna bolezen, sindrom dihalne stiske, neonatalna poškodba pljuč in astma. Izboljša delovanje možganov, organa, izjemno dovzetnega za oksidativni stres ter preprečuje razvoj nevroloških motenj. Vpliva tudi na jetra, glavnega borca proti strupom, saj jim pomaga pri presnovi. Izboljša celični metabolizem, zdravje celic in raven energije, saj vpliva neposredno na mitohondrije, glavni vir energije v celicah. Pomaga pri obnovi  in zaščiti DNA, temeljni ravni našega telesa.