1  Poskočna pokovka

Slastna pokovka, idealen prigrizek za večere pred ekranom ali platnom, v belih napihnjenih nedrjih skriva veliko več kot le filmske užitke. Oklicana za popolni prigrizek poleg nizke vsebnosti maščobe in veliko vlaknin vsebuje obilo antioksidativnih učinkovin, ujetih v obliki polifenolov. Ti so najbolj radodarni izmed vseh antioksidantov, kar pomeni, da lahko zaužijemo in porabimo kar desetkrat več kot na primer vitamina C. Prav tako je radodarna tudi pokovka, v običajni porciji naj bi bilo 200 miligramov polifenolov, medtem ko povprečen človek na dan zaužije okoli dva. Celo v sadju, viru zdravja, so jih namerili le 160 miligramov. Skrivnost pokovke je v odsotnosti vode, suha narava kokic je kriva za zmagovite rezultate. Pri sadju razmerje zniža vsebnost vode, ki zredči antioksidativne snovi. Vseeno sadja ne gre zamenjati za pokovko, primerjava je bolj informativna, za kakšen občutek krivde ob večerih manj.


2  Okrogli orehi

Ti so zlahka prevzeli lovoriko zmagovalcev med oreški, pometli so s konkurenco v kategoriji kar devetih različnih oreškov, tudi pistacij, mandljev, makadamij in lešnikov. Vsebujejo namreč kar dvakrat več antioksidantov kot drugi! Ne le da je vsebnost teh največja, tudi v kakovosti jim ni para. Moč antioksidativnih snovi v orehih je lahko celo do 15-krat večja kot pri antioksidantih v vitaminu E! Le sedem orehov na dan naj bi bilo dovolj za zdravju koristen učinek.


3  Mikavni med

Tudi v sladki, a zdravi pregrehi se skrivajo različne koncentracije polifenolov. V raziskavi, v kateri so udeleženci 29 zaporednih dni užili po štiri čajne žličke ajdovega medu dnevno, so dokazali, da obstaja neposredna povezava med uživanjem medu in visoko ravnjo polifenolov. Več medu so pojedli, višja je bila raven antioksidantov v krvi! Če upoštevamo dejstvo, da naravni, domači med sodi med najbolj zdrava sladila, ni razloga, da se ne bi izdatno posladkali z njim.


4 Celostni cimet

Dragoceno začimbo pogosto uporabljajo v ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini, saj poleg antimikrobnih, antivirusnih in antibakterijskih učinkov poseduje tudi antioksidativne lastnosti. Polifenoli v cimetu delujejo na organizem protivnetno, kar ne vpliva le na akutne težave z vnetji, temveč okrepi celoten imunski sistem. Njegova moč je tako neznanska, da je v primerjalni študiji, v katero so vključili še česen, meto, vaniljo in umetne živilske konzervanse, oksidacijo preprečil daleč najbolj učinkovito.


5  Resna rdeča pesa

Vlaknine v rdeči pesi zvišujejo raven antioksidativnih encimov v krvi, ti omejijo škodljive posledice, ki jih lahko povzroči preveč holesterola. S preprečevanjem oksidacije celic s slabim holesterolom rdeča pesa poskrbi, da se škodljive celice ne nabirajo v krvožilnem sistemu v obliki strdkov. Njenih koristi se dobro zavedajo športniki, pesa namreč povečuje učinkovitost in moč mišic med vadbo, te opravijo več dela z manj kisika. Kozarec soka pred vadbo in rezultati bodo očitni.