Pri okužbi z virusom gripe bi načeloma resda morali počivati, vendar to ne pomeni, da moramo ves dan preležati v postelji. Lahkotno gibanje je pomembno, najbolje na svežem zraku. Lahko se odpravimo na primer na počasen sprehod. Nikakor pa se ne smemo prenaprezati, da se virusi ne razširijo na srčno mišico ali srčne zaklopke. Pri vnetju grla in žrela bi se morali nujno izogibati napornemu treningu in odvisno od resnosti obolenja nadaljevati vadbo šele, ko simptomi povsem izzvenijo. Kadar se kašelj pojavlja kot spremljevalec gripe, pozabite na aktivnosti in se najprej pozdravite. 

Zmerna vadba, še posebno če ste je vajeni, vam pri običajnem prehladu ne bo povzročala nevšečnosti (niti skrajšala okrevanja), nekaj povsem drugega pa je, če imate poleg akutnih težav tudi druga obolenja, kot so recimo astma, srčno-žilna obolenja ali katera koli bolezen, ki vam povzroča težave. 


Z vročino nikamor

Ko govorimo o tem, da je treba poslušati svoje telo, imamo v mislih nekaj vprašanj, na katera si morate odgovoriti, preden se odpravite k telovadbi. Si telovadbe želite in imate dovolj energije zanjo? So vaši simptomi mili, kot recimo izcedek iz nosu? Je minilo že več kot 24 ur, odkar ste imeli vročino? Ko imate povišano temperaturo, se namreč nikakor ni pametno odpraviti na trening. Prav tako se mu izognite, če vas boli telo, če kašljate in če – no, to naj bi bilo že skoraj samoumevno – če imate drisko ali bruhate. Nekateri se namreč držijo pravila, da je ni sezonske težave, ki je močno potenje z rekreacijo ne bi odpravilo. To ne drži. Pomagata počitek in hidracija. Pravila lepega vedenja

Morda si kdaj vseeno ne boste mogli pomagati in boste tudi pri prehladu želeli v najljubšo telovadnico ali fitnes. Varnostnika, ki bi vam prepovedal vstop, najverjetneje ne bo, zato ne pozabite na nekaj pravil dostojnega vedenja, ki jih morate, če ne želite okužiti kolegov, upoštevati. Vsi zaprti prostori so namreč odlično leglo virusov in prav je, da prispevate svoj delež k temu, da jih je čim manj. 

Če boste kihali, si nikar ne prekrijte ust z rokami. Kihnite v robec ali v rame. Čeprav se to zdi povsem logično, boste presenečeni, koliko ljudi ne zanima, da so njihovi virusi lahko tudi vaši. Po uporabi vsak kos opreme obrišite. Večina fitnesov ima tako in tako na voljo razkužila za te namene. Kot je zaželeno tudi sicer, si redno umivajte roke. Kar se tiče prenašanja virusov, sta osnovni pravili smrkanje v robec in umivanje rok najpomembnejši navadi za čim manjše okuževanje bližnjih. 

Če boste začutili, da vam je med vadbo slabo, dihate teže kot sicer in se vam vrti, takoj prenehajte in poiščite zdravniško pomoč. Sveta ne bo konec, če boste zamudili nekaj rednih treningov.