Eksotični sadež spada botanično pravzaprav med jagode in velja za enega izmed najbolj zdravih na našem planetu. Uspeva na toplih in razmeroma suhih predelih povsod po svetu, z drevesa pa sam odpade, še preden dozori. Tako ni nič čudnega, da boste v trgovini redko dobili povsem zrelega. Brez panike! Vsak avokado prej ali slej dozori. Proces boste pospešili, če ga zavijete v papirnato vrečko ali časopisni papir, poanta je namreč v ohranjanju sadeža v temi. Zrel in odličen za uživanje je takrat, ko se pod rahlim pritiskom prstov njegova lupina nekoliko vda. Še laže pa zrelost preverite tako, da izmaknete pecelj in preverite notranjo barvo mesa. Če je zelena, še ni zrel, rjava barva pomeni, da je sadež že začel gniti, rumena pa je tista prava, takšen se bo v ustih kar topil.

Zdrave maščobe

Ime avokado izhaja iz azteške besede, ki pomeni gozdno maslo, in res velja za sadež z največjo vsebnostjo maščob, kar jih poznamo. A nikar ga zdaj zato ne zavrnite. Večina je mononenasičena oleinska kislina, ki je tudi glavna sestavina olivnega olja; ohranjati pomaga zdravo srce in uravnava raven sladkorja v krvi. Prav tako naj bi bile te maščobe odgovorne za preprečevanje raka dojke in prostate. Avokadovsebuje tudi ogromno kalija, še več kot banane, kar pomaga uravnavati krvni tlak, odpravlja nespečnost, tesnobo in celo depresijo. V zelenem sadežu najdemo še obilo drugih hranil, vitamine E, K, A, B in C ter minerale železo, magnezij in fosfor. Bogat je z vlakninami, ki izboljšajo presnovo in pomagajo pri hujšanju. Zmanjšuje količino holesterola v telesu, vitamine in antioksidante pa bo vaše telo iz preostale zdrave prehrane laže počrpalo s pomočjo avokadove maščobe. Zaradi antioksidantov lahko zavira določene znake staranja, lutein v njem pa skrbi za zdravje naših oči. Avokadovo olje s pridom uporabljajo tudi v kozmetiki, saj dobro hrani kožo in lase ter jim vrača sijaj.


PREBERITE ŠE: Avokadova čokoladna krema


Meso in koščica

Ugotovili smo torej, da je tako zdrav sadež, kot je avokado, dobro imeti doma vedno pri roki. Vsakih nekaj dni kupite kakšnega in ga pustite dozoreti. Ko je pripravljen, ga po dolžini prerežite na pol, z nožem sledite veliki notranji koščici, nato pa polovici zavrtite vsako v svojo smer in ju ločite. Odstranite koščico, vendar je ne zavrzite. Če jo zmeljete, lahko prah dodate napitkom ali ga potresete po hrani, vsebuje namreč še več antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob. Meso pa izdolbite z žlico ali ga narežite na krhlje in z lahkoto odstranite trdo lupino. Na solate posujte avokado v koščkih, kremasto pa ga zmečkajte za namaze, sladice, sadne kaše in napitke.