Kot pojasnjujejo strokovnjaki, pri tako enostavnem opravilu, kot je pranje brisač, prekršimo veliko pravil in naredimo veliko napak. In tako uničimo vlakna čudovito mehkih, zelo verjetno tudi pregrešno dragih brisač, ki nam kaj kmalu ne nudijo več toliko udobja kakor na začetku uporabe. Kaj smo torej storili narobe? Kako ohraniti mehkobo in obenem vpojnost?

Najprej: perite jih v mrzli vodi! Tako bodo ohranile prvotno obliko, mehko teksturo in barvo. Vas skrbi ustrezna higiena? Če brisače perete po dveh dneh uporabe, ste lahko povsem mirni.

Odslovite sredstvo za mehčanje – to namreč poškoduje dragocena vlakna, zato so brisače po vsakem pranju videti bolj dotrajane. Če želite ohraniti mehkobo, v boben dodajte čisto teniško žogico, se glasi znan trik! In še, brisače perite ločeno od preostalega perila in nikoli ne napolnite bobna do vrha.Ste uporabili ustrezno količino pralnega sredstva? Mnogi menijo, da bo več praška prineslo več učinka, toda resnica je povsem drugačna. Če praška ne odmerimo točno po navodilih, tvegamo, da se sredstvo ne spere temeljito, zaradi česar bodo brisače manj prijetne na otip, vlakna pa obremenjena.

Sušilnik je odlična naprava, saj ne le, da nam prizanese z mukotrpnim obešanjem perila, to obenem tudi zmehča in pri visoki temperaturi poskrbi za piko na i pri higieni. A vendarle sušilnik ni vsemogočen in njegovi učinki niso vsi pozitivni: brisače se velikokrat presušijo, s čimer se jim krajša življenjska doba in slabša vpojnost, zato jih je bolje malce pred koncem programa obesiti na vrv in do konca posušiti po klasičnem receptu.Kot rečeno, je brisače treba prati vsake dva dneva, ne glede na to, koliko smo prepričani, da smo čisti. Z vsakim brisanjem odstranimo tudi sloj kože, obenem pa brisače pogosto mokre visijo v kopalnici, kar je odlično okolje za razmnoževanje bakterij.

In še, če se vam zdi, da so se vaše brisače kljub skrbni negi navzele neprijetnih vonjav, v boben pred pranjem stresite pol skodelice pecilnega praška!