Poznamo dve vrsti trpotca, širokolistnega in ozkolistnega. Oba sta uporabna v podobne namene, le da je širokolistni učinkovitejši pri celjenju ran, ozkolistnega pa najpogosteje uporabljamo za lajšanje prehladnih obolenj. Za obe vrsti so značilni listi z vidnimi vzdolžnimi žilami, opazno pa se razlikujeta predvsem po obliki listov.  

Širokolistni uničuje bakterije 

Listi trpotca vsebujejo čreslovine, eterično olje, kremenčevo kislino, flavonoide, vitamin A, C in K ter minerale, predvsem cink in kalij. Širokolistni trpotec (Plantago major) ima več fitoncidov, ki uničujejo bakterije, zato ga uporabljamo pri oskrbi odrgnin, manjših ran in pikov žuželk. Za ta namen liste dobro operemo in polagamo na ranjeni predel cele ali zmečkane. 

Ozkolistni lajša dihanje 

Ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata) vsebuje več antioksidantov. Sluzi olajšujejo dihanje in blažijo kašelj pri prehladnih obolenjih, čreslovine pa pomagajo pri razjedah na želodcu. Trpotec je tudi diuretik in koristi pri prebavnih motnjah ter črevesnih težavah. Med drugim čisti kri, pomaga pri hemoroidih, protinu in premočni menstruaciji. Za lajšanje kašlja in razstrupljanje

Vsi pripravki iz trpotca delujejo antibakterijsko in antioksidativno. Sirup je namenjen predvsem za lajšanje kašlja, koristen pa je tudi za razstrupljanje telesa. Za pripravo čaja, ki pomaga še pri drugih težavah, potrebujemo dve žlički trpotčevih listov, ki jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati nekaj minut. Daljši postopek priprave pa je, da liste prelijemo s hladno vodo in pustimo stati dve uri. Nato odstranimo trpotec in čaj pogrejemo. Po možnosti ga ne sladkamo. Če imamo na voljo posušene liste, lahko čaj pripravljamo vse leto. Liste sušimo v senci, da ohranijo zeleno barvo, saj potemneli nimajo več toliko zdravilnih učinkovin. 

Trpotčev sirup 

Trpotčev sirup lahko sami naredimo na tri različne načine, prvi tradicionalen je najbolj zahteven, a prinaša najboljši rezultat, in sicer sirup z največ zdravilnimi učinkovinami. Drugi je podoben metodi, s katero pripravljamo sirup iz borovih ali smrekovih vršičkov. Je hitrejši način, a pri njem sestavine oksidirajo in izgubijo določene zdravilne snovi. Tretji način je podoben izdelavi bezgovega sirupa in zaradi prekuhavanja prav tako vsebuje manj vitaminov in mineralov. 

Potrebujemo: trpotčeve liste in sladkor ali med. 

Priprava: 

Tradicionalno 

V steklen kozarec zlagamo v plasteh sveže nabrane liste suličastega trpotca in sladkorja. Začnemo s trpotčevimi listi, zadnja plast pa naj bo sladkor. Namesto sladkorja lahko uporabimo tudi kakovostnejši, a dražji med. Kozarec pokrijemo in ga pustimo stati do naslednjega dne. Če se listi čez noč posedejo, kozarec dopolnimo z novimi plastmi. Tako pripravljenega zakopljemo v vsaj 30 centimetrov globoko jamo. Dobro zaprt kozarec pokrijemo z opeko ali desko, da ga ne razbijemo, ko ga bomo izkopavali. To lahko naredimo šele po treh mesecih ali več, ko je sirup pripravljen. Kozarec mora biti zakopan zato, da je okoliška temperatura v času spreminjanja sestavin v sirup čim bolj stalna. Podoben učinek dosežemo tako, da kozarec s pripravljenimi sestavinami zavijemo v aluminijasto folijo ali drug svetlobno nepropusten material in postavimo v hladen prostor s stalno temperaturo, najbolje v klet. Po približno treh mesecih precedimo in shranimo v manjše steklenice. 

Z močjo sončnih žarkov 

Kozarec s plastmi trpotčevih listov in sladkorja postavimo na sonce za dober mesec. Vmes večkrat pretresemo in ko se vsebina raztopi in utekočini, sirup precedimo ter prelijemo v manjše kozarce. Nekateri te metode ne odobravajo, saj na soncu trpotčevi listi oksidirajo in potemnijo ter zato sirup vsebuje manj zdravilnih snovi. 

S prekuhavanjem 

Sirup lahko naredimo tudi s poparkom. 

Sestavine: 250 g svežih trpotčevih listov 1 kg sladkorja limona, med.L

iste trpotca poparimo s pol litra vrele vode in pustimo, da se ohladi. Nekateri pripravek pustijo stati do 12 ur, lahko pa ga takoj precedimo in tekočino vmešamo v sladkorno raztopino. To dobimo tako, da v liter hladne vode vmešamo sladkor in počasi kuhamo do vretja. Raztopino pustimo vreti toliko časa, da se sladkor dobro raztopi. Na koncu, ko se mešanica ohlaja, po želji dodamo še limonin sok in med. Sirup pretočimo v manjše sterilizirane steklenice in shranimo v hladnem in temnem prostoru.


Trpotčeva omleta 

Številne zdravilne sestavine trpotca lahko zaužijemo tudi z jedmi. Najokusnejši so mladi listi ozkolistnega trpotca, ki se odlično obnesejo v solati – bodisi samostojno bodisi v kombinaciji z drugimi vrstami zelenjave. Užitni so tudi presni ali popečeni cvetni popki, katerih okus spominja na gobe. Zelo preprosta je priprava omlete. 

Potrebujemo: 1 jajce moko, po možnosti polnozrnato pest trpotčevih listov muškatni orešček, sol, poper, mleto papriko olivno olje. 

Iz jajca in moke z dodajanjem vode pripravimo poljubno gosto maso. Vanjo zamešamo oprane in narezane liste trpotca ter začimbe po navdihu. Omleto spečemo v ponvi na olivnem olju. Tekne samostojno, poda pa se tudi kot priloga k mesnim ali zelenjavnim jedem.