deroče vode
še od tistih dni morda
ko si rekla glej
sonce za hišo
neskončno in samotno
tako blizu doma
nekaj oblakov
ki niso od nikogar
in mesto spodaj
obraz tišine
na izzvenjeni poti
valovi krasa
ti položim še to prepognjeno sliko v sliki
in svojo vas z vsem kar gre zraven
z očetovo in mojo rojstno hišo
s cipreso na dvorišču z obrazom proti hrastju
proti malemu krasu
z repnikom na koncu klanca
in drobnimi frnikolcami ivanjskega grozdja
s še starim imenom barve
opredeljene nekje med satinobrovo
in angelskordečo.
(Odlomek iz knjige Pise na nebu avtorja Janka Kastelica)
Grozdje je jagodičasto sadje, ki se razvije iz podolgovatih socvetij ali grozdov, kjer peclji bodočih jagod rastejo na vejevju osrednjega stebelca. Zrele jagode, velike od pet milimetrov do tri centimetre, so lahko dveh barv; belo grozdje je rumenih do svetlozelenih odtenkov, črno pa v vseh med rožnato, vijoličasto in temnomodro. Velikost in oblika posameznih grozdov sta odvisni od vrste trte. V Sloveniji dozori med koncem avgusta in začetkom oktobra in takrat je čas za trgatev, ki je v vinorodnih krajih povezana z različnimi ljudskimi običaji. Glavno razlikovanje grozdja je med vrstami, ki se uporabljajo kot sveže sadje, in tistimi, ki so primerne za pridelavo vina.
Hranilno in zdravo
Grozdje vsebuje pravo bogastvo rudnin: fosfor za živce in možgane, kalcij za zobe in kosti, mangan za ščitnico, železo za kri, kalij za mišice. Vsebuje tudi vitamin C in vitamine skupine B (razen B12) ter veliko antioksidantov. Najbolj znani in raziskani so flavonoid kvercitin, elaginska kislina ter barvila antociani iz kožice rdečega in črnega grozdja. Prehransko najučinkovitejše so rdeče, torej temno vijoličaste sorte grozdja s čim temneje obarvano lupino. V njih je največ flavonoidov, ki mu podelijo antioksidacijsko in zdravju koristno slavo. Najboljše v boju proti raku je prav tako rdeče grozdje.
Grozdni povzetek
Grozdje je odlično za dobro prebavo, čiste sečne poti, zmogljivo srce in zdravo ožilje; proti odvečni telesni maščobi, previsoki vsebnosti holesterola in trigliceridov v krvi, rakavemu razraščanju tkiva, vnetjem in okužbam ter splošni umski in fizični preobremenjenosti telesa. Spada med z antioksidanti najbolj založene vrste hrane, ki nam pomaga prebroditi oksidacijski stres vseh vrst, zato ga v sezoni vključimo v vsakodnevni jedilnik in ga jemo tudi kot samostojni obrok. Izvrstno je že za zajtrk!
Grozdje čisti, zdravi in krepi organizem ter je okusen dodatek sadnim in zelenjavnim solatam. Dobro se ujame z rdečim radičem, lešniki, limonovim sokom in olivnim oljem.
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: