Ste vedeli, da so prav pozimi nadvse ugodni pogoji za razvoj glivičnih okužb kože in nohtov? Obenem so stopala takrat podvržena tudi pritiskom zaradi tesne obutve, do težav pa privede precejšnja izsušenost kože. Da bi svoje noge ohranili v najboljšem stanju in se izognili okužbam, bolečinam in neprijetnemu videzu, umestimo nego stopal na redni zimski urnik. Z lakiranjem nohtov vred! 

Izbira obutve

Prvi korak k ohranjanju zdravja nog pozimi je vsekakor izbira primerne obutve. Škornji so zagotovo obvezen del garderobe za spopadanje z vremenskimi pogoji. Najbolj priporočljiv material, iz katerih naj bodo narejeni, sta nedvomno usnje ali semiš, saj omogočata kroženje zraka znotraj čevlja in s tem zračenje nog. Sintetičnih materialov se raje izogibajmo. Če se veliko časa zadržujemo na prostem, so med drugim priporočljivi čevlji z Goretex® membrano, ki je nepremočljiva in obenem omogoča dihanje nog (veliko izbiro najdete pri znamki Ara).

Toplo, a zračno

Izbira primerne zimske obutve je prva polovica, pravih nogavic pa druga. Ker se stopala potijo tudi pozimi, je pomembno, da izberemo nogavice, ki bodo omogočale kroženje zraka in perspiracijo. Najboljša izbira za zimo so tople, a hkrati zračne nogavice, tudi tukaj stavite na naravne materiale (bombaž, konoplja, bambus in svila za tiste, ki jim je hitro vroče, volna pa za tiste, ki jih rado zebe). 

Suha stopala

Nekateri zimski čevlji lahko povzročijo, da se močneje potimo v stopala. Zaradi tega pa se v čevlju poveča vlažnost. Če se s tako vlažnimi stopali dlje časa zadržujemo na nižjih temperaturah, nas bo hitreje zazeblo, hkrati pa bo koža dovzetnejša za bakterijske ali glivične okužbe. Da bi svoja stopala in čevlje ohranili dlje časa suhe, je priporočljivo, da znotraj nogavic uporabimo puder za noge.

Razvajanje doma

Privoščimo svojim stopalom pravcato kozmetično razvajanje. Stopala namakajmo približno 10 minut v mlačni vodi s temperaturo okoli 32°C. Takšna kopel omogoča sprostitev, temeljito čiščenje in hkrati vlaženje stopal. Izogibajmo pa se daljšim kopelim, ki lahko stopala dodatno izsušijo.

Blagodejni piling

Za učinkovit piling stopal uporabimo mešanico morske soli in najljubšega eteričnega olja. Površino stopal zgladimo z uporabo strgala ali gladilnega kamna, da si s stopal postrgamo odvečno kožo. Po kopeli stopala obrišemo do suhega. Posebno skrb namenimo tudi predelom okoli prstov, kjer se najpogosteje pojavijo glivične okužbe.

Bombažne nogavičke čez noč

Mrzlo vreme in suh zrak znotraj hiš pogosto povzročita nastanek razpok okoli pet, ki so boleče in nagnjene k okužbam. Da bi se izognili tej težavi, svoja stopala redno vlažimo z dobrimi negovalnimi kremami. Priporočljivo je, da uporabimo mehčalne. Pri tem se izogibajmo vlaženju predelov med prsti, saj bi povečana vlažnost lahko spodbudila razrast bakterij in gliv ter morebitne okužbe. Za intenzivnejše vlaženje si po nanosu negovalne kreme preko noči obujmo bombažne nogavičke, ki bodo zadržale vlažnost. Lahko noč!