Pred kakršno koli vadbo, celo pred jogo, se je treba ogreti. Ohlajene mišice dosegajo manjšo zmogljivost, predvsem se hitreje poškodujejo. Nezdravi položaji, kot je dolgotrajno sedenje, telo ukalupijo v napačne gibalne vzorce, mišice se zakrčijo in sklepi otrdijo. Ogrevanje lahko traja le nekaj minut, nikakor pa to ne pomeni, da je zanemarljivo ali celo nepomembno. Tri vrste aktivnosti
Strokovnjaki za zdravje priporočajo tri vrste aktivnosti: kardiovaskularno aktivnost, vaje za moč in raztezanje. Ni nujno, da vse troje počnemo ves čas, a za uravnoteženo telo je potrebna njihova kombinacija. Kardiovaskularna aktivnost zahteva povišan utrip srca, v poštev pridejo vadbe, kot so hoja, tek in aerobika. Za pridobivanje kondicije, katere pomanjkanje je najlaže opaziti v trenutkih, ko vam zmanjka sape, je potrebnih vsaj 30 minut od štiri- do petkrat tedensko. Za preverjanje, ali je vadba dovolj intenzivna, je primeren preprost test: če med njo lahko pojete, je prelahka! Vaje za moč se praviloma osredotočajo na posamezne mišične skupine, kot so na primer trebušne mišice, rit ali prsni koš. Priljubljene so vaje z utežmi, za začetnike so prav primerne vaje, pri katerih si pomagamo z lastno težo, na primer trebušnjaki ali položaj deske. Pri tej vadbi je treba paziti, da se čez čas osredotočamo na različne mišične skupine, ne le na eno. Raztezanje ni praksa, ki jo uporabimo ob koncu treninga, temveč je način ohranjanja gibljivosti telesa, kar v prevodu pomeni ohranjanje mladosti. Vadbe, kot je joga ali pilates, z raztezanjem gradijo vitke in dolge mišice, hkrati pa pripeljejo kisik v vse zaprašene kotičke telesa, ki ob ponavljajočih se mehaničnih gibih vsakdana dobesedno zaspi. Občutek sveže energije je fenomenalen, zakaj vendar mislite, da se mačke tako rade pretegujejo? Če kdo, znajo one uživati!
Ob soočanju z novim življenjem in vašo novo osebnostjo, torej tisto, ki gibanje obožuje, ne bo odveč nekaj zlatih pravil. 

Majhni koraki
Če ste vadbo opustili jeseni, pred leti ali v drugem obdobju življenja, je nesmiselno pričakovati, da boste začeli na točki, kjer ste nehali. Mišice že v nekaj dneh izgubijo obliko, zato je za uspeh ključna redna vadba, ne večje količine treninga naenkrat. Če vam je gibanje odveč in čutite do teh dejavnosti aktiven odpor, začnite z majcenimi, celo miniaturnimi koraki. Vsakršno gibanje je dobrodošlo, deset minut na dan je primerno majhna količina časa, da vam že vnaprej ne jemlje poguma, a vseeno dovolj, da gibanje preide v navado.


PREBERITE ŠE: Tri, dva, ena, gremo teč!Pričakujte neuspeh
Vsekakor je težko, to težavo posebno dobro poznajo perfekcionisti, kadar človek vidi cilj popolnoma jasno, a je še daleč od njega. Čeprav ste se odločili, da boste letošnjo pomlad nov človek, se to, žal, ne bo zgodilo čez noč. Dnevne obveznosti, odnosi in življenje samo nas ves čas preizkušajo, kako trdni smo v svojih odločitvah. Tudi pri gibanju je tako, ni neverjetno, da si ravno na prvi dan, ko se odločite za telovadbo, zlomite nogo. A naj vas to ne ustavi, prav v premagovanju izzivov se skriva uspeh! 

Izogibajte se očitnim ciljem
Telovadbo večina ljudi povezuje z izgubo teže, lotijo se je prav zaradi nezadovoljstva z lastnim telesom. A tukaj leži past, ob morebitnem neuspehu pri hujšanju se vam bo gibanje še bolj uprlo, zato je pametno, če oba miselna konstrukta ločite. Gibanje je prijetno in zdravo, po njem se počutimo bolje, naše misli so bolj osredotočene, domišljija dobi krila. Če se ob tem še izkleše zadnjica, odlično, a to vsekakor ni edini razlog, da bi aktivnost vključili v svoje življenje. Kdor imate težave z motivacijo, naj se osredotoča na občutke, ki jih ima po vadbi. Če z njo ne pretiravate, ga ni junaka, ki bi se po gibanju počutil slabo! Izbirajte s srcem
Najboljša vadba je tista, pri kateri pozabimo, da telo »trpi«. Veselje, ki nastane ob napredku in doseganju prvih ciljev, je neizmerno, bolečine v mišicah ter pomanjkanje sape so le spremljajoča nadloga. Kako bi vajo lahko izvedli bolje, vzdržali dlje ali naslednjič zadeli več košev? Prava lepota gibanja se začne odkrivati tudi ob tekmovanju s samim seboj, občutek, da danes obvladate vajo, ki je pred letom niste mogli izvesti, navda z zasluženim ponosom in samozavestjo. Telo je gibljiva stvar, zato leta niso izgovor, zakaj se v njem ne počutite več dobro. Krivi ste sami, ker ste predolgo pozabljali nanj! Dovolj je posameznikov, ki dokazujejo, da leta niso ovira. Od običajnih smrtnikov jih loči le ena stvar, in to je – volja.