Te dni so vse oči uprte v kraljevi par, princ William in vojvodinja Kate sta namreč prvič na obisku v Pakistanu, hkrati pa je to tudi prva pot britanske kraljeve družine v globoko patriarhalno državo, ki jo je nazadnje leta 2006 obiskal princ Charles s soprogo Camillo. A bolj kot kraljičinega prvorojenca se pakistanski narod spominja matere njegovih otrok princese Diane, ki je tudi po ločitvi od kraljeve družine še vedno ohranjala zanimanje za Pakistan in njegove prebivalce. 

Aktualni pakistanski premier Imran Kan je bil že pred politično kariero dober prijatelj z Williamovo pokojno materjo princeso Diano.

Prvič ga je obiskala leta 1991 še kot princesa in stkala dobro prijateljstvo z Imranom Kanom, tedaj šampionskim igralcem kriketa, danes pa pakistanskim premierjem. Imran je tudi daljni bratranec britansko-pakistanskega srčnega kirurga Hasnata Kana, v katerega se je princesa Diana zaljubila nekaj let pred tragično smrtjo in s katerim sta ljubimkala še ko je bila kraljica ljudskih src v ločitvenem postopku s princem Charlesom. 

Princesa Diana z Imranom in Jemimo Kan pred njuno bolnišnico v Pakistanu leta 1997. Foto: Shutterstock

Diana je Hasnata spoznala v kraljevi bolnišnici Brompton v Londonu leta 1995, kjer je bil zaposlen, njeno srce pa se je zanj kmalu tako vnelo, da mnogi trdijo, da je bil zdravnik pravzaprav ljubezen njenega življenja. Nekdanja princesa je celo razmišljala o poroki z njim, čeprav je vedela, da bo zaradi njegovih korenin morala premagati marsikatero oviro. O tem, kako težko se je tujki poročiti v tradicionalno pakistansko družino, je vprašala tudi tedanjo soprogo premierja Kana, Jemimo Kan, ki je tako kot Diana po rodu Britanka. 

Jemima je leta 2013 v intervjuju za Vanity Fair razkrila, da jo je Diana po ločitvi od Charlesa prišla v Pakistan obiskat kar dvakrat, sicer z javnim namenom, da zbere denar za onkološko bolnišnico, ki jo je dal zgraditi Imran, a tudi s skritim načrtom, da spozna Hasnatovo družino. Obakrat se je srečala z njimi, a kljub prizadevanjem, da jo sprejmejo kot bodočo nevesto srčnega kirurga, naj bi bila poroka sina z Angležinjo največja nočna mora vsake konzervativne pakistanske matere. 

Diana je Jemimo večkrat prosila za nasvet, kako na svojo stran pridobiti konzervativno pakistansko družino ljubimca Hasnata. Foto: Shutterstock

Hasnat in Diana naj bi svoje razmerje končala še pred tragično prometno nesrečo, ki je vzela življenji kraljice ljudskih src in njenega sopotnika ter domnevno zadnjega ljubimca Dodija Al Fayeda, sina milijonarja egiptovskega rodu Mohammeda Al Fayeda, a pakistanski narod vsekakor ni pozabil princese, ki jim je tako veliko pozornost izkazovala v poslednjih letih svojega življenja. Nič čudnega torej, da so ob obisku Williama in Kate iz arhivov potegnili fotografije Kana in Diane, njihovo nostalgijo pa je še podžgala toaleta vojvodinje, katere barve oblačil so močno spominjale na tiste, ki jih je v Pakistanu pred več kot dvema desetletjema nosila Williamova pokojna mati. 

Tako kot Diana je tudi Kate na pot v Pakistan spakirala garderobo s podpisi pretežno južnoazijskih oblikovalcev. Tudi kroji so sledili kulturnemu izročilu države na indijskem polotoku, saj so se zgledovali po tradicionalnih oblačilih in imeli konzervativni družbeni klimi primerno zakrite noge, ramena in dolge rokave. 

Williamu je bilo dovoljeno nekoliko več modne svobode, a si je tudi princ v znak spoštovanja pakistanskih gostiteljev na drugi večer obiska od glave do peta nadel tradicionalno moško oblačilo. 

Zakonca Cambridge sta zaradi poostrenih varnostnih ukrepov svoje tri otroke pustila doma in se na zgodovinsko pot podala sama. 

 Med glavnimi postojankami sta bili šola za deklice v Islamabadu, (po podatkih Unicefa skoraj polovica otrok v Pakistanu, to je 23 milijonov, ne hodi v šolo, od izobraževanja pa so še posebej odrezane ženske, ki se v tej patriarhalni, muslimanski državi že desetletja borijo za temeljne pravice) in gorovje Hindukuš na severu Pakistana, kjer sta vojvoda in vojvodinja z okoljevarstveniki razpravljala o ukrepih za ohranitev vedno hitreje talečega se ledenika.