S pogostim uživanjem blitve vsaj med njeno sezono lahko spodbudimo nastajanje tistih jetrnih encimov, ki so odgovorni za razstrupljanje oziroma onemogočanje kancerogenih snovi. Blitva je dragocena tudi zaradi blagodejnih vlaknin (za zdravo oziroma čisto črevesje), kalcija (za kosti in zobe), magnezija (za mišično in srčno kondicijo) in železa (za kakovost krvi in celično dihanje). Vsebuje tudi folno kislino (vitamin B8), vitamin C in betakaroten (predstopnja vitamina A), ki telo poživlja in nas napolni z dobro voljo in elanom. 


Nakup in priprava 

Ne glede na to, ali izbiramo listnato ali stebelno blitvo, pazimo, da je čvrsta in temno zelena. Pri pripravi pazimo, da iz nje ne izlužimo mineralov, karotenoidov, flavonoidov in vitaminov bodisi s kuhanjem v vodi ali s predolgim shranjevanjem v hladilniku. Kupljeno blitvo čim prej porabimo in jo raje zmehčajmo v nekaj vode oziroma sopare ali pa na hitro zdušimo z malo olivnega olja. Tako ohrani barvo, okus, ostane pa tudi hrustljava. Če jo pripravimo tako, jo lahko samo še začinimo s česnom ali parmezanom in ponudimo kot toplo prilogo k polnovrednemu rižu, polnovrednim testeninam, žgancem, polenti, krompirju v oblicah itd. 

Peclje stebelne blitve lahko pripravimo tudi samostojno, podobno kot šparglje. Nikoli je ne pozabimo pokapati z limoninim sokom, saj ta z obiljem vitamina C prepreči, da bi v kombinaciji z beljakovinami, zaužitimi pri istem obroku, nastajali škodljivi nitrozamini. Isti učinek lahko dosežemo s kivijem ali naravno limonado ob istem obroku. 

Blitvin zavitek s kislo smetano

Foto: Marjan Cermelj/Shutterstock

Potrebujemo: zavojček testa za zavitke brez konzervansov ali 4 liste doma pripravljenega testa za zavitke, kg listnate blitve, 3 lončke kisle smetane, 5–7 strokov česna, 3 žlice neluščenega sezama, 3 žlice hladno iztisnjenega olivnega olja, sol, poper.Priprava: Blitvo preberemo, operemo in dobro otresemo. Odstranimo peclje. Pekač premažemo z oljem in položimo prvi list testa. Namažemo ga s prvim lončkom kisle smetane in dobro posolimo. Potem po njem enakomerno razporedimo prvo tretjino pripravljene blitve. Položimo drugi list testa in ga spet namažemo z lončkom kisle smetane. Olupimo česen, ga drobno nalistamo in potresemo po smetani ter solimo. Enakomerno razporedimo še drugo tretjino blitve in položimo tretji list testa, ga spet najprej namažemo z lončkom smetane in popopramo. Potem po njem razporedimo zadnjo tretjino pripravljene blitve. Položimo še zadnji list testa, ga premažemo z oljem ter po njem potresemo sezam. Spečemo pri 180 ºC v dobre pol ure. Zavitek ponudimo še topel z naravno limonado, sveže iztisnjenim pomarančnim sokom ali kivijem (vitamin C!).