Odlika vrhunskega športnika je zanesljivo vztrajnost. A vendarle zagotovo ni vedno tako samoumevna: od kod črpate energijo in navdih za nove in vedno naporne podvige, sploh takrat, ko ne gre vse po načrtih?

Za mene je predvsem pomembna potrpežljivost. Če pogledam z enega vidika, gresta potrpežljivost in vztrajnost z roko v roki oziroma gre skorajda za enak pojem. Če si potrpežljiv, si tudi vztrajen, in če si vztrajen, si tudi potrpežljiv. Zelo pomembno je, da slediš življenju, da veš, da se skozi življenje z vsakim trenutkom učiš. Tudi za na prvi pogled slabe stvari se sčasoma izkaže, da so bile za nekaj dobre. Seveda je to lahko govoriti takrat, ko ti nič ne manjka in se ne moreš pritoževati, a je vseeno pomembno, da se tega zavedamo.

So vam to starši privzgojili ali vas je tega naučil šport? Ima človek to preprosto v sebi?

Predvsem šport me je tega naučil. Pa tudi sam tako gledam na življenje, na celotno dogajanje. Kot sem že rekel, je bistvo, da se vsak dan učiš, zato se lahko tudi vztrajnosti priučiš.

Videti je, da je vztrajnost vrlina, ki je predvsem mladim danes primanjkuje. 

Zagotovo jim manjka kakšna 'brca' glede potrpežljivosti, vztrajnosti, dandanes pač ves sistem deluje instantno. Vse dobimo v danem trenutku, vse je na dosegu roke. Na internetu klikneš, pa je drugi dan pri tebi. Na nič ti ni treba čakati in te potrpežljivosti nam fino primanjkuje. S potrpežljivostjo potem prideta tudi umirjenost in drugačen pogled na življenje. 

Kje iščete podporo, energijo, ko ste tako daleč od doma? Imate morda kakšno razvado, s katero se radi pocartate med tekmovanji?

Ne potrebujem ničesar posebnega. Nimam posebnih težav glede pogrešanja družine, res pa je, da meditiram vsak dan, delam veliko na psihološki pripravi, berem knjige, tako da mi to pomaga prebroditi obdobja, ko sem daleč od doma.


Vas zanima zgodba še katerega izmed zimskih športnikov, ki branijo slovensko zastavo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu 2018? Spremljajte serijo člankov o Slovenski olimpijski vztrajnosti. 

Preberite si zgodbo o slovenskih skakalcih.