Na kulturni praznik smo se zbrale ženske in tudi en moški, Onine bralke in bralec ter mentorice kvačkanja, in obudile ročno spretnost naših babic. Nekatere med nami so bile popolne začetnice, druge, oziroma drugi, vešči prepletanja niti, tretje pa so kvačko v roko prijele po dolgih letih. Vsem pa je bilo skupno veselje do ustvarjanja in želja, da se naučimo nekaj novega. 

Najprej smo se razdelile v tri skupine, kaj kmalu pa so za vsakim omizjem začeli nastajati drugačni izdelki. Začetnice so se najprej učile, kako ustvariti verižico in enakomerne petlje, nato pa nadaljevale s kvačkanjem ljubkih limonic ter jagod pod budnim očesom mentorice Petre Siard

Bolj izkušene kvačkarice pa so si zadale zahtevnejše naloge, kvačkale so kape, vzorčaste šale in nakupovalne torbe, ki si jih je zamislila mentorica Urška Smole

Nekje vmes so se našle tudi navdušenke nad pisanimi babičinimi kvadratki (v angleškem jeziku znani pod imenom granny square), iz katerih so sestavljene tipične kvačkane odeje, spet četrte pa smo se lotile zelo preproste izdelave mehkih trakov za lase. 

Šest ur kvačkarskega druženja je minilo, kot bi mignil, tudi zato, ker smo se zbrale v tako lepem številu in si med delom ves čas pomagale ter izmenjevale ideje, od tega, kje se dobijo posamezni materiali, do nasvetov, kako izdelati kakšno zahtevno petljo. Pred slovesom smo si obljubile, da s kvačkanjem nadaljujemo tudi doma in da se v prihodnje še kdaj srečamo, če ne ob kvačkanju pa ob drugih ustvarjalnih priložnostih. 

Za sodelovanje se najlepše zahvaljujemo:

  • podjetju Dolina volne Majšperk, ki je poskrbelo, da smo ustvarjali iz čudovitih prej iz naravnih materialov (volna, svila, alpaka in bombaž) izdelanih v Sloveniji,
  • podjetju Deltex, ki je vsem udeleženkam podarilo kvačke,
  • založbi Mladinska knjiga, ki je tečajnice obdarila s knjigo Kvačkanje – Tako preprosto je,
  • podjetju Catering.LAB, v Ljubljani, kjer so nas gostili to praznično soboto.

Če ste Onin tečaj kvačkanja zamudile in bi se rade naučile osnov te ročne spretnosti, smo z izkušeno kvačkarico Urško Smole pripravili tudi tri videe, v katerih boste spoznale, kako ustvarimo tri temeljne kvačkarske petlje, ki so osnova za vse kvačkane izdelke. V prvem si oglejte, kako zavežemo kvačkarski vozel in kako ustvarimo verižico. 

V drugem lahko vidite, kako zakvačkamo goste petlje. 

V tretjem pa, kako zakvačkamo ovite ali šibične petlje, iz katerih so sestavljeni vsi vzorci, ki se jih boste lotili pri kvačkanju.