Peka

Rožičeva potica

Rožičeva potica je bila na mizi v kriznih časih, ko je primanjkovalo orehov. Takrat so slastna jedrca nadomestili s sladkimi rožiči, ki so bolj prijazni do prebave. Če se za praznike bojite zgage, orehovo klasiko zamenjajte z rožičevo.

Sestavine za 10 - 15 kosov

  • TESTO:
  • 3 dag kvasa
  • 1/2 kg mehke moke
  • 8 dag masla
  • 2 1/4 dl mleka
  • 8 dag sladkorja
  • 2 - 3 rumenjaki
  • 1/2 dag soli
  • 1 žlička ruma
  • limonina lupinica maščoba in drobtine za mode,
  • beljak za mazanje
  • sladkor za posip
  • NADEV:
  • 20 dag zmletih rožičev
  • 2 dl mleka
  • 3 dag masla
  • 4 dag medu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • cimet
  • limonina lupinica
  • sneg 2 beljakov
  • 6 dag sladkorja

Priprava

  1. 1Iz kvasa, žličke sladkorja, žličke moke in 1/2 dl mlačnega mleka postavimo kvasec. Damo ga na toplo, vzhajanega pa nato zvrnemo k presejani in ogreti moki ter zmešamo.
  2. 2Posebej raztopimo maščobo, ji pridamo mleko, sladkor, rumenjake, sol, rum in sesekljano limonino lupinico. Dobro razmešamo in še toplo vlijemo k moki in kvasu.
  3. 3Stepamo, da postane testo po površini gladko, v notranjosti pa elastično ter se loči od posode in kuhalnice. Nato testo pomokamo, ga pokrijemo s čistim prtom in postavimo vzhajat na toplo.
  4. 4Sedaj se lotimo nadeva. Mleko zavremo, primešamo maslo in zmlete rožiče. Vse skupaj prevremo, odstavimo, pridenemo med, vse začimbe in do mlačnega ohladimo. Nazadnje primešamo trd sneg, v katerega smo vtepli sladkor.
  5. 5Ko testo naraste vsaj za eno količino, ga zvrnemo na dobro pomokano desko, po njem potresemo moko in ga razvaljamo v 1 cm debelo pravokotno obliko.
  6. 6Nadev po testu enakomerno razmažemo. Nato testo previdno in natančno zavijemo.
  7. 7Model za potice dobro pomastimo in ga potresemo z drobtinicami. Vanj denemo zvito testo. V model sme segati le do 3/4 v višino. Potico pred pečenjem postavimo na toplo in naj počasi vzhaja.
  8. 8Ko naraste do roba modela, potico pomažemo z raztepenim beljakom in jo v srednje vroči pečici pečemo eno uro. Pečeno pustimo v modelu, da se malo ohladi, nakar jo zvrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE