Gianduja

Originalna italijanska Nutella

Ljubitelji italijanske kuhinje in čokolade ste gotovo že slišali za namaz gianduja. Čokoladno-lešnikova pregreha se je rodila v Piemontu v času Napoleonove vladavine, domislil pa se je je čokoladar iz Torina, ki je ob pomankanju kakava v tistih časih želel povečati okus čokolade v sladicah. Dodal ji je pražene mlete lešnike in rodila se je predhodnica Nutelle. Ponujamo vam recept za originalno giandujo, ki je veliko bolj bogatega okusa kot danes najbolj priljubljeni namaz na svetu, vsebuje pa le pet povsem naravnih sestavin.

Sestavine za 2 mala kozarca za vlaganje

  • 200 g temne čokolade (najmanj 70% kakava)
  • 100 g celih lešnikov (lahko tudi že praženi in mleti)
  • 1 dcl olivnega olja
  • 50 g melase ali sladkorja muscovado
  • noževa konica solnega cveta

Priprava

  1. 1V vodni kopeli počasi stopimo temno čokolado.
  2. 2Na pladenj, ki smo ga obložili s papirjem za peko stresemo oluščene cele lešnike in jih pečemo v pečici na 170°C deset minut ali manj. Pazite, da se ne zažgejo, saj bodo tako grenkega okusa.
  3. 3Lešnike vzamemo iz pečice in stresemo na kuhinjsko krpo, pokrijemo s preostankom in jih drgnemo ob blago, da odstranimo grenko rjavo kožo. Ko so goli, jih stresemo v multipraktik in fino zmeljemo.
  4. 4V stopljeno čokolado, ki je še vedno v vodni kopeli, dodamo sladkor in mešamo, da se stopi.
  5. 5Nato stresemo v čokolado še mlete lešnike in dodamo solni cvet.
  6. 6Na koncu dodamo še olivno olje, dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in tekočo zmes prelijemo v kozarec za vlaganje.
  7. 7Topla gianduja je izredno tekoča in jo lahko prelijemo po sladoledu in drugih sladicah ter namažemo na kruh, če jo pustimo na kuhinjskem pultu pa se bo v nekaj dneh strdila.
  8. 8V hladilniku jo lahko hranimo šest tednov.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE