Peka

Kako naredimo domače žemlje

Ni ga čez sveže tople žemljice. Pripravimo jih sami doma.

Sestavine

  • 1 kg bele moke
  • 40 g kvasa
  • 50 ml olja
  • 18 g soli
  • 20 g sladkorja
  • približno 500 ml mlačne tekočine (mešanica mleka in vode)
  • sredstvo za vzhajanje: namesto kvasa in soli lahko uporabimo kvasno-solno emulzijo

Priprava

  1. 1Iz moke, tekočine, olja, sredstva za vzhajanje in sladkorja zamesimo testo in ga stepamo toliko časa, da se pojavijo mehurčki. Na površini je gladko, v notranjosti pa prožno.
  2. 2Vzhajamo, pregnetemo, razdelimo na 30 enakih kosov (po 50 g), oblikujemo kroglice ter počakamo nekaj minut. Iz kroglic naredimo podolgovate svaljke in jih z leseno palico razdelimo po dolžini na dva enaka dela, ki se morata držati skupaj (pazimo, da se testo ne pretrga). Žemlje obrnemo in jih vzhajamo na pomokani krpi. Vzhajane obrnemo, jih položimo v naoljen pekač in pečemo pri 220 °C od 6 do 10 minut.
  3. 4Zamesitev: neposredna.
  4. 5Začetna temperatura pečenja: pečica 220 °C, ventilacijska 200 °C, plinska pečica naj bo na stopnji 5.
  5. 6Čas peke: približno 6–10 minut.
  6. 7Priporočamo uporabo pare, tako da z razpršilko v začetku peke večkrat poškropimo vročo peč.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE