Fermentiran ajdov kruh z orehi

Zdrav kruh lahko pripravite tudi sami. Ta različica vsebuje še orehe.

Sestavine Za eno večjo štručko

  • 450 g bio oluščene ajde
  • približno 750 ml vode za namakanje ajde
  • 330 ml vode za dodajanje k testu
  • 10 g soli

Priprava

  1. 1Ajdo stresemo v skledo in jo prelijemo s 750 ml vode.
  2. 2Pustimo jo namakati v vodi 5–6 ur. Semena se tako ponovno aktivirajo in zmehčajo. Nato jih precedimo, a ne splaknemo. Odvečna voda bo postala nekoliko sluzasta.
  3. 3Ajdo stresemo v blender, dodamo 330 ml vode in dobro zmeljemo.
  4. 4Dobljeno zmes prelijemo v čisto skledo, pokrijemo s plastično folijo ali kuhinjsko krpo in pustimo fermentirati 24 ur na 20 °C.
  5. 5V toplejšem prostoru gre lahko precej hitreje. Testa ne premešamo do konca. (Po končani fermentaciji se bo prostornina testa povečala za tretjino.)
  6. 6Potem zamešamo v testo sol in orehe ter zelo nežno in pazljivo premešamo.
  7. 7Vse skupaj prelijemo v pekač za peko štruc, obložen s peki papirjem, in kruh po želji okrasimo s semeni.
  8. 8Testo pustimo vzhajati na sobni temperaturi od 30 minut do ene ure. Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh pečemo v že segreti pečici približno uro in 20 minut.
  9. 9Pečenega vzamemo iz pekača, saj tako preprečimo nastajanje kondenza.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE