Zdi se, da se ljudje pri paradižniku delimo na dva pola: ali ga na vso moč obožujemo ali ga pač ne smemo niti videti. Mi ga obožujemo, skorajda tako zelo kot čokolado. Že zdaj ga kupujemo, vsekakor pa se najbolj veselimo tistega z domačega vrta. Taki osnovni paradižnikovi omaki pravijo tudi šalša in jo lahko ponudimo na njokih, špagetih ali kakšnih drugih testeninah, obnese pa se tudi kot pomemben gradnik številnih mediteranskih jedi. Kuhali jo bomo vedno znova, dišavili pa z zelišči z vrta. Tudi tukaj se omaka kuha v dveh fazah: najprej se skuha paradižnik, ki se ga nato sleče iz kože, potem pa se osnova nadgradi v omako. Tudi na Primorskem ponekod kuhan paradižnik pretlačijo skozi cedilo, v spodnjem receptu pa je opisan poenostavljen vsakdanji postopek.
Foto: Totaliteta
S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.