Na Adamov vrh soncu naproti! Stonoga japonk, bosih stopal in športnih čevljev se poti proti vrhu šrilanškega ozelenelega razglednika s skupno željo: pričakati sončni vzhod na sveti gori muslimanov, budistov in hindujcev. Pot iz Dalhousieja na Adamov vrh je vzorno osvetljena, saj se večina romarjev in turistov z neskončnim stopniščem spopada ponoči. Z višine 1270 metrov vas do vrha, ki zbere 2243 metrov, čaka okrog 5200 stopnic. Po treh urah grizenja kolen pa veličastna nagrada za trud: kulturno doživetje in razgled v barvah prebujajočega se dne, ki sega vse do Indijskega oceana. Ugodni leti v Kolombo, glavno mesto Šrilanke, iz Ljubljane (Etihad) in Benetk (Emirates).


Ne le Sarajevo, ob obisku Bosne in Hercegovine si pozornost zasluži tudi Banjaluka, ki ji očarljiv pečat dajejo reka Vrbas in nad njo ostanki trdnjave Kastel. Prestolnica Republike srbske je ravno prav žepnih dimenzij za pohajkovanje med kulturnimi, zgodovinskimi in političnimi zgodbami mesta, ki jih pišejo pravoslavna cerkev Hram Hrista Spasitelja, mestna hiša, na Kolosej spominjajoča predsedniška palača, gosposka Gospodska ulica, znamenita tržnica, Narodno gledališče Republike srbske in točka »kod krivog sata«, replika znamenite ure, ki jo je ukrivil potres. Spoznavanje mesta, ki ga najhitreje dosežemo z jeklenim konjičkom ali rednim avtobusom iz Ljubljane, se spodobi začiniti s porcijo banjaluških čevapčičev in skodelico bosanske kave s sladkorjem v kockah in ratlukom.


Zavetišče za lenivce na karibski obali Kostarike je dom več kot 150 osirotelih ali poškodovanih lenivcev, za (novo) življenjsko priložnost hvaležnih človeški trojici: ustanoviteljici Judy, vodji Claire in raziskovalki lenivcev Becky, ki s pomočjo še kopice ljubiteljev kosmatih in mesnatih paličnjakov rešujejo življenja in širijo glas o tej skrivnostni živalski vrsti. Delovanje zavetišča lahko podpremo tudi z obiskom. Za dveurno bližnje srečanje s prikupnimi sesalci bo treba odšteti od 14 (otroci) do 28 evrov (odrasli), za celodnevno druženje od 70 do 140 evrov. Podrobnosti na spletni strani.