Posebni odliki posestva ob bajerju sta mir in izjemna gostoljubnost.


Ob prihodu na idilično posestvo ob bajerju nas najprej malce sumničavo pozdravi pasja čuvajka Bela, čudovita kavkaška ovčarka. Izvemo, da jim je dan prej pobegnila, se odšla možit k psu, ki mu ni kaj dosti mar zanjo. Hitro jo umiri žena gospoda Bernarda, Janja Mlakar. Gostoljubno nam ponudi odlično mineštro, ki jo je skuhala njena mama Ana, nato pa še izvrsten čaj iz zelišč, nabranih na njihovem vrtu visoko v hribih.


Bikec Naki, ki trenutno menja dlako, in Bernard Mlakar.Amerika je tukaj!
Kmalu dočakamo, da se gospod Bernard vrne domov – tako on kot gospa Janja se vozita v službo, hkrati pa jima uspe skrbeti za veliko kmetijo z mlinom in žago, ki jo ima Janjin rod v rokah že tristo let. Zakonca, ki znata ceniti tradicijo, si želita nekoč živeti le od živinoreje, poljedelstva in turizma na domačem posestvu, kjer med drugim ponujajo jajca in predelujejo različno krušno moko oziroma semena tatarske ajde, pšenice, kamuta in pire ter celo pirin riž. Dokler se njuni trije otroci še šolajo, pa jima ne preostane drugega, kot da ohranita dodatni zaposlitvi; ona je animatorka v domu starejših občanov, on pa logist. »Pa čeprav sva večinoma sama, se hči in sinova radi vračajo domov vsaj med vikendi. Eden od sinov, ki se je pred kratkim vrnil s študija v ZDA, mi je rekel: Veš kaj, mama, Amerika je tu!« nam ponosno zaupa Janja, ko se pogovarjamo, zakaj je meso njihovih živali, ki se pasejo na prostem, boljše od tistega, ki je napihnjeno zaradi hormonov in strupov.


PREBERITE TUDI: Kako zgleda mali lenivec? 


Labod Brin, krava avtohtone pasme cika in črni angusi, za katere je značilno, da so brez rogov.Za kilogram mesa dvesto evrov  
Gospodar Bernard, druga polovica simpatičnega mladostnega para, nam opiše njihovo trenutno najbolj posebno žival, japonskega bika oziroma wagyuja (»wa« pomeni Japonska, »gyu« pa govedo) Nakija, za katerega je odštel osupljivo visok znesek v vrednosti avta srednjega razreda. Zanimivo, kilogram mesa te pasme stane dobrih 200 evrov. »Naki sicer za zdaj ni namenjen zakolu, temveč v prvi vrsti razplodu, ki ga leta 2018 načrtujemo z drugo najprestižnejšo pasmo na svetu aberdeen angus, saj bomo tako dobili v kulinariki izjemno cenjeno sočno in marmorirano meso. Po štirih generacijah križanja z izvorno pasmo japonskega bika pa si po Mendelovem zakonu obetamo čisto pasmo,« nam načrte razkrije Nakijev glavni skrbnik. Tako z njim kot z drugim govedom, s katerim je bil v stiku že kot otrok na domači kmetiji, se zelo dobro razume. V trenutku, ko ga poskuša sicer mirni japonski elitnik med našim ogledom po samurajsko brcniti z zadnjo nogo, se mu Bernard mojstrsko izogne in pove, da je pričakoval takšen gib, saj Naki ne mara, da se kdor koli sprehaja po njegovem prostoru v hlevu. Kmalu ko bo končana osnovna socializacija, ga bodo spustili na prosto na pašo in takrat bo zagotovo užival kot eden od najsrečnejših bikov daleč naokoli.


PREBERITE TUDI: Nosoroginja Rihanna postala mama!


Kopica najmlajših prašičjih mladičkov cenjene srbsko-madžarske pasme mangalica, ki v odraslosti spominjajo na ovčke.Zvestoba laboda Brina  
Zadovoljne so videti vse živali na kmetiji – od kokošk do pujsov srbsko-madžarske pasme mangalica in ne nazadnje krasnega laboda Brina. Njegova zgodba je ganljiva. Po nenadni bolezni njegove labodje družice, ki je umrla med valjenjem njunih jajc, si ne želi nove ženke. Dve so že kupili in zanju odšteli več sto evrov, a je obe odločno nagnal. Zvestoba do groba. Brin si dolgčas med drugim krajša tako, da izziva Belo, ki zarenči in zalaja vsakič, ko ponosni labod priplava preblizu brega bajerja in se je izzivalno dotakne s kljunom. Živali so pogosto najboljše učiteljice, ko nam kažejo, kako živeti po svoje, a hkrati častivredno. »S hvaležnostjo do lastne zemlje, ki nam prinaša toliko lepega že s svojo dobro energijo, ko smo v stiku z njo,« doda piko na i gostiteljica Janja.


V primerjavi z običajnim govedom imajo wagyuji bolj podolgovato glavo ter ravne rogove, ki spominjajo na hudička.