BENETKE, ITALIJA

Benetke pozimi so izlet v preteklost. Ko se po mestecu vije meglica in je obiskovalcev seveda mnogo manj kot v »zloglasni« beneški množični turistični katastrofi, lahko v skrivnostnih uličicah slišite odmeve svojih korakov. Edina temna stran zimskih Benetk je veter z Dolomitov; prepiha vas lahko do kosti, zato se dobro oblecite. Je pa to tudi čas, ko je zrak tam zelo vlažen, kajti acqua alta (visoka voda) zabriše mejo med pločniki in kanalom. Izkoristite zimo za obisk enega najbolj opevanih evropskih mest. Čas imate vse do februarja, ko bodo ulice prekrile maske.


BUDIMPEŠTA, MADŽARSKA

Glavno mesto naših vzhodnih sosedov se ponaša z enim najlepših božičnih sejmov v srednji Evropi. Na trgu Vörösmarty (na koncu Váci utca, kjer te dni buhtijo trgovine s pravljično božično opremo), le deset minut hoje od slavnega parlamenta, vas bo žeod daleč osvojil vonj medenjakov in cimeta. Sejem so odprli že 11. novembra in bo čakal na vaš obisk vse do prvega januarja 2017.


ATENE, GRČIJA

Resda je december najbolj mrzel mesec v letu, a Atene so v primerjavi s severom Evrope odlična izbira, če se želite malce pogreti. Povprečna dnevna temperatura je dvanajst stopinj. Ni pa vreme edina prednost, ki v to zgodovinsko mesto decembra vabi z odprtimi rokami. Če ste že bili v Atenah med turistično sezono, si zaslužite nagrado, če niste vsaj enkrat doživeli živčnega zloma. Kača ljudi, ki se gnete proti starodavni citadeli, atenski akropoli na visoki pečini nad mestom, vas nedvomno pripravi do tega, da vsaj za nekaj trenutkov zasovražite slavo Grčije kot zibelke demokracije. No, če obiščete mesto pozimi, se boste do Partenona povzpeli brez stresa.


ABISKO, ŠVEDSKA

Večina se v narodni park Abisko odpravi, da bi doživela auroro borealis, torej severni sij, polarno noč, sneg in mraz. Tamkajšnje jezero Torneträsk je zamrznjeno ves december in drsanje na njem je ena od izkušenj, ki je ljubitelji ledu in mraza menda ne bi smeli zamuditi. Zanimivo je tudi, da je, ko je čas primeren kakopak, v parku dovoljeno nabirati užitne gobe in jagodičje, postavljati šotore in na avanturo povabiti celo pse. Najbolj mrzel mesec je sicer tam januar, proti koncu zime in zgodaj spomladi pa je raj za pohodnike in smučarje. Park so uradno odprli leta 1909, ko so začeli veljati prvi švedski okoljevarstveni zakoni.


ROVANIEMI, FINSKA

Uradni rojstni kraj Božička na leto sprejme več kot 300.000 obiskovalcev. Leži deset kilometrov južno od severnega tečajnika, kar je tudi razlog, zakaj imajo finski termometri več cifer pod ničlo kot nad njo. Če smo res natančni, je originalni dom Božička Korvatunturi (prav tako na Laponskem). Ampak ker je natančna lokacija še vedno skrivnost, je svojo uradno izpostavo postavil v Rovaniemiju, od koder do njegove vasice pelje avtobus številka 8. Božičkov boste tam sicer našli več, le eden pa je pravi. Ali ga boste prepoznali ali ne, niti ni tako pomembno, zimska pravljica je zagotovljena.