Kako in kdaj se vadbe lotiti v največji poletni vročini?

Vadbo v poletni vročini večinoma odsvetujem, naj tukaj velja podobno pravilo kot za izpostavljanje soncu, a najbolje je, če časovni okvir od 10. do 16. ure še malo raztegnemo. Aktivnost bo bolj učinkovita in manj naporna za telo v zgodnjih jutranjih in večernih urah. Verjetno je vsak izmed nas že opazil koga, ki v poletnih mesecih teče okoli 12. ure v največji vročini. Ne bodite ta človek in raje izberite čas dneva, ki je za telo manj obremenilen in bolj primeren. Telo se že med aktivnostjo dovolj napreza in ne potrebuje še dodatnih zunanjih obremenitev.Ali v takšnih dneh bolj priporočate vadbo na prostem ali v telovadnici?
Če ne moremo vaditi v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, je verjetno bolje, če se trening izvaja v telovadnici. Če te možnosti nimate, pa je mogoče povsem soliden trening izvesti tudi doma, le izberite pravi kotiček, ki ni prevroč ali vlažen.

Marsikdo se poleti boji klime, torej da jih bo med vadbo prepotene ujel hladen zrak iz klime in se bodo prehladili ali pa staknili bolečine v križu. Je ta strah upravičen? Na kakšni temperaturi vadite vi?

Nisem ljubitelj klime v avtomobilu, v telovadnici pa je klima prava rešitev, le nastavitev temperature mora biti primerna in ne preveč hladna. Nekateri ljudje nimajo težav s klimo, drugi je ne prenesejo, kot pri vsaki drugi stvari je tudi klimo potrebno uporabljati zmerno in pametno. Kakšna stopinja manj pomaga, če stopiš »v hladilnik«, pa je slabše, kot če bi vadil v prostoru brez klime. Sebe in svoje stranke treniram v klimatiziranem fitnes studiu, večinoma v popoldanskem in večernem času, ko končam z delom. Velja pa, da če smo preznojeni, res ni najbolje stati v bližini polno delujoče klimatske naprave.

Poleg uživanja v lubenici je moj najljubši poletni obrok večerja, ki jo sestavlja riba, na primer orada, na žaru, zraven pa paradižnikova zelenjava s kurkumo, črnim poprom in olivnim oljem. Zraven sodi še nekaj krompirja in kozarec dobrega vina, ki pa je bolj izjema kot pravilo.    

Je kakšna skupina ljudi, ki jim poleti povsem odsvetujete vadbo? Na primer srčni bolniki?

Skoraj vsem odsvetujem trening na žgoči vročini, izjema so določeni športniki, ki se morajo na takšne vremenske pogoje pripraviti zaradi športa, v katerem tekmujejo. Za splošno populacijo pa je to nepotrebna dodatna obremenitev telesa. Posebna pazljivost je potrebna pri srčnih bolnikih, ki naj v tem letnem času še bolj pozorno izbirajo čas in intenzivnost aktivnosti. Močno odsvetujem pretirano intenzivnost, pred začetkom treninga naj ego ostane zunaj.Poleti zaradi vročine ni težko jesti bolj zdravo, kateri je vaš najljubši zdrav poletni obrok, ki bi ga priporočili bralcem?

Poleg uživanja v lubenici je moj najljubši poletni obrok večerja, ki jo sestavlja riba, na primer orada, na žaru, zraven pa paradižnikova zelenjava s kurkumo, črnim poprom in olivnim oljem. Zraven sodi še nekaj krompirja in kozarec dobrega vina, ki pa je bolj izjema kot pravilo. Poletje je moj najljubši letni čas, ki omogoča tudi uživanje sezonskega sadja in zelenjave ter svežih rib. To ni samo okusno, temveč tudi zdravo.