Kaj pomeni gibanje za zdrav človeški razvoj?

Telo je ustvarjeno za gibanje. Gibanje je nuja! Potrebno je za to, da lahko nemoteno delujemo v vsakdanjem življenju, torej pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Vsaka mišica ima svojo funkcijo in žalostno je videti, da zaradi neaktivnosti nekaterih ne uporabljamo več. Tako nastajajo mišična nesorazmerja, zakrčenost, nemobilni sklepi in slaba drža. Pa seveda različne bolezni, ki se razvijejo postopoma, kot posledica nedejavnosti.

S slabo prehrano lahko izničimo ali znatno zmanjšamo učinek vadbe. Pri prehrani se torej držimo pravila 80 : 20. Namreč, če se 80 odstotkov pravilno prehranjujemo, potem nam tudi manjši odmiki ne bodo škodili. Problem je, če je nasprotno. 

Če vzameva povprečno žensko, zdravo – koliko minut gibanja na teden napolni z energijo in pripravi na umske in telesne napore?

Če boste večino dneva presedele, potem tudi obisk telovadnice trikrat tedensko ne bo dovolj. Pomembno je gibanje vključiti v vsakdan. To so tudi sprehod, hoja po stopnicah, letanje z otroki za žogo, iti peš v trgovino in nazaj, ročno pomivati stekla, tla, torej vsakdanje aktivnosti, ki naj bodo kar najbolj raznovrstne, ne pa da ravnamo po liniji najmanjšega odpora in nas morajo otroci skoraj na kolenih prositi, da se pojdimo z njimi žogat ali na igrala. Poiščimo v sebi otroka, ki se je rad gibal. Res je treba narediti skok v preteklost, saj je modernizacija tu naredila precej škode. Vse imamo na dlani. Z majhnimi koraki bomo namreč aktivirali telo in ga spravili v funkcijo. Da ne omenjam tega, da bomo s pasivno aktivnostjo, kot ji rečemo, na koncu dneva porabili ogromno kalorij in spodbudili presnovo. Priporočam torej eno uro aktivnosti na dan (kardiovadba), trikrat tedensko pa je tudi nujno izvajanje krepilnih vaj za telo. S tem bomo poskrbeli za mišično maso, ki z leti upada, in pravilno držo. Zaradi delovanja hormonov, ki se sproščajo med vadbo, se bomo počutile bolj vesele in zadovoljne v svoji koži.

Marsikatero zaskrbi za zdravje po dolgem obdobju nedejavnosti in mirovanja. Kako začeti, če so sklepi okorni, vzdržljivost na ničli – zasopihamo se in srce nam podivja že ob najmanjšem vzponu?

Motivacija nam mora biti predvsem zdravje. Treba je poslušati svoje telo in občutke, znake, ki nam jih daje. Če se zasopihamo ob najmanjšem klancu, je to gotovo signal za rdeči alarm. Vseeno je treba začeti pametno, z majhnimi koraki se namreč daleč pride. Pomembna je postopnost. Zelo priporočljiva je vsakodnevna hoja, s prehojenimi kilometri pa se lahko stopnjuje tudi tempo, tako da počasi preidemo v hitro hojo, hojo navkreber ali nordijsko hojo s palicami. Za sklepe ugodna športa sta tudi plavanje in kolesarjenje. Poleg aktivnosti za povečanje kondicije je obvezno začeti kontrolirano izvajati osnovne krepilne vaje za moč in stabilizacijo telesa ter za gibljivost. Aktivnosti bodo povrnile voljo do gibanja, sprostile se bomo in počutile odlično. Tako bo motivacija samo še rasla.

Hujšanje potegne za sabo kup sprememb, ki niso lahke. A če imamo pred sabo cilj zdravega in polnega življenja, bomo v boju s kilogrami uspešni. Menim torej, da sta bistvena prvi korak in odločitev za boljše življenje. 

Ljudje s čezmerno telesno težo so pripravljeni storiti marsikaj, da bi jo normalizirali. Pogosto se oprimejo katerega od nasvetov, ki ga slišijo ali vidijo. A daleč od tega, da bi bilo vse primerno za vsakogar. Kaj naj vendar po vašem mnenju najprej stori človek, ki se želi znebiti odvečnih kilogramov?

Res je. Sama se kar zgrozim ob poplavi instant nasvetov in izdelkov, ki so dobri samo za hujšanje denarnic ljudi in nič drugega. Hujšanje je kompleksen proces in tudi precej dolgotrajen, saj je vse življenje treba nadzorovati izgubljene kilograme. Poleg ustreznega razmerja vadbe, prehrane in počitka je treba upoštevati še psihološki vidik. Končni uspeh je odvisen od tega, kako se s hujšanjem spopadamo, kako ga dojemamo in kako močna je v resnici želja po spremembi. Odločiti se je treba, ali smo se pripravljeni premakniti iz cone udobja in spremeniti svoj dotedanji življenjski slog ali ne. Hujšanje potegne za sabo kup sprememb, ki niso lahke. A če imamo pred sabo cilj zdravega in polnega življenja, bomo v boju s kilogrami uspešni. Menim torej, da sta bistvena prvi korak in odločitev za boljše življenje.

Ob načrtovanju vadbe je pomembno, da si pripravimo tudi načrt prehranjevanja, kajne?

Prehrana ima ogromen vpliv na telo. Je »gorivo«, ki ga potrebujemo za brezhibno delovanje. Od nje sta odvisna naše počutje in storilnost. Zelo pomembno je tudi, da pred vadbo, vmes in po njej vnesemo v organizem potrebna makro- in mikrohranila, ker s tem poskrbimo za potrebno regeneracijo in polnjenje energijskih zalog ter zagotovimo, da bo zastavljeni program učinkovit. Z drugimi besedami – s slabo prehrano lahko izničimo ali znatno zmanjšamo učinek vadbe. Pri prehrani se torej držimo pravila 80 : 20. Namreč, če se 80 odstotkov pravilno prehranjujemo, potem nam tudi manjši odmiki ne bodo škodili. Problem je, če je nasprotno.