Princesa Jelisaveta se je rodila v Beogradu kot edina hčerka jugoslovanskega kneza Pavla ter grške in danske kneginje Olge. Vse svoje odraslo življenje je preživela v izgnanstvu, nanjo so se Srbi spomnili šele, tako pove sama, ko je njena hčerka, Catherine Oxenberg, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaslovela z vlogo v ameriški nadaljevanki Dinastija.
Vse njeno življenje do takrat je bilo iskanje in tleča želja, da nekoč opere ime svojega očeta. 27. marca 1941 so v Beogradu namreč izbruhnile demonstracije. Skupina proangleško usmerjenih častnikov in meščanskih politikov je s podporo britanskih obveščevalcev in oprta na proteste jugoslovanskih narodov izvedla državni udar. Zrušila je kneza Pavla, ki je moral z družino v tujino; Britanci so ga internirali v Južni Afriki. 

&r...

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, do katerih lahko sedaj dostopate za 7,99 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,99 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 49,99 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji priloge ONA!