Z roko na Bibliji je Trump na slovesnosti na Kapitolu izrekel besedilo prisege: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog," in tako začel štiriletni predsedniški mandat.

Ob Trumpu je bila njegova družina, poleg žene Melanie tudi njegovi otroci, med njimi najmlajši sin Barron. Melania je že ob tej priložnosti množico osupnila s svojim modnim izborom. Nebeško modro obleko iz kašmirja ji je po napovedih res oblikoval ameriški kreator Ralph Lauren. Čez elegantno obleko je imela Melania oblečeno kratko jakno enakega materiala s tričetrtinskimi rokavi, roke pa so ji pokrivale usnjene rokavice v enakem odtenku. Speti lasje in diamantni uhani so še zaokrožili izgled, ki se nedvomno zgleduje po modni ikoni Bele hiše Jacqueline Kennedy. Odtenek pa nas je močno spomnil na modro, ki jo je oboževala ameriška fatalka Wallis Simpson, zaradi katere se je britanskemu prestolu v 30. letih prejšnjega stoletja odpovedal princ Edward, vojvoda Windsorski.  Seveda je to le prva izmed današnjih oprav in vse do večera, ko se bo zvrstilo še nekaj protokolarnih slovesnosti se lahko modnih presežkov nadejamo še nekaj. Čeprav je sedaj aktualna prva dama, s pozivom oblikovalcev imela nekaj težav, pa izbira kreacije Ralpha Laurena na ta zgodovinski dogodek ne preseneča. Vseameriški oblikovalec je bil namreč eden prvih in glavnih, ki so za vedno spremenili pojmovanje ameriške mode, nanj pa še vedno prisegajo pravi patrioti. 

Slovesnosti so se udeležili še živeči nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši, ni pa bilo nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega,saj je v bolnišnici. Poleg nekdanjega predsednika Billa Clintona je v belo od glave do peta prispela še njegova soproga Hillary, ki jo je Trump 8. novembra lani premagal v bitki za Belo hišo. Na slovesnost so bili povabljeni vsi kongresniki, a je skoraj 50 demokratskih senatorjev sporočilo, da se v znamenje protesta proti Trumpu prisege ne bodo udeležili. 

Po prisegi se Trump in Melania odpravljata na kongresno kosilo, ki mu bo sledila parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade, sprejem, kasneje pa se bo zgodila serija plesnih zabav po prestolnici.V Washingtonu veljajo izredno strogi varnostni ukrepi, poleg Trumpovih privržencev pa je tudi precej protestnikov, do incidentov pa je že prišlo.