Slovensko podjetje Proalp že trideset let izdeluje obutev iz trajnostnih materialov, ki dosegajo najvišje evropske kakovostne standarde. Pri razvijanju obutve jim je glavni navdih naravno gibanje stopal in njihova oblika, ki ji sledijo pri oblikovanju svojih modelov obutve.

Čevlji za zdravje

Človeško stopalo je samo po sebi zasnovano tako, da lahko bôso, brez raznih dodatkov opravlja vse potrebne funkcije gibanja. Če samo pomislimo, da so se ljudje tisočletja gibali večinoma bosi, ugotovimo, da je to tudi najbolj naraven način gibanja. Za hip primerjajmo stopala in dlani. Naše dlani so precej bolj gibljive, saj jih nikoli nismo omejevali z nenaravnimi položaji. Samo spomnimo se prisrčnih stopal dojenčkov. Njihovi prstki so vedno v gibanju. Mirovati začnejo običajno šele, ko jih omejimo s čevlji. Prav zato je prioriteta pri razvoju Proalpove obutve zdravje stopal. Oblika čevlja mora slediti obliki stopal, saj lahko le tako stopalu omogočimo dovolj prostora za zdravo gibanje, kar lahko prepreči tudi marsikatero težavo in deformacijo stopal.

Med zdravimi modeli posebej izstopa kolekcija Proalpovih bosonogih čevljev, ki kar najbolj omogočajo, da hodimo, kot bi bili bosi. Širok prednji del prstom zagotavlja dovolj prostora za gibanje. Če stojimo bosi, je 50 % naše teže na prednjem delu stopal, 50 % pa na peti. Ko obujemo čevlje z visokimi petami, se to razmerje poruši tako, da večji del bremena nosijo blazinice stopal. Višja ko je peta, bolj neenakomerno obremenitev nosijo naša stopala, zato je pri bosonogi obutvi prstni del na enaki višini kot peta. Stopalo pri hoji ves čas spreminja svojo obliko, kar zahteva tudi od čevljev, ki morajo biti pregibni in skupaj s stopalom spreminjati svojo obliko. Pri bosonogi hoji je stopalo aktivno v celoti: najprej osrednji del stopala sprejme težo telesa, nato obremenitev poteka v obliki krivulje, pri čemer stopalni lok amortizira pritisk, prsti pa s pritiskom ob tla zaključijo korak. Z dvigom pete se stopalo pri odrivu upogne v predelu blazinic. Popolnoma pregibni bosonogi čevlji omogočajo naraven upogib stopal prav v tem predelu ter seveda upogibanje v vse smeri, kot ga narekuje teren.

Trajnostna obutev

Proalp pri izdelavi obutve uporablja ekološke materiale. Njihovi čevlji so narejeni iz naravnih materialov, ki dosegajo najvišje evropske kakovostne standardne. Usnje, volna, konoplja in drugi sestavni deli obutve so izdelani pri lokalnih proizvajalcih in prihajajo iz okolice Proalpove delavnice v Tržiču. Tako je transportna pot, ki je potrebna za izdelavo enega čevlja, kratka in prijazna do okolja ter prispeva k principu samopreskrbe. O samopreskrbi bi tako ali tako morali v naši družbi razmišljati tudi v povezavi z oblačili in obutvijo. V Proalpovi ponudbi najdete tudi širok izbor veganske obutve, pri kateri namesto usnja uporabljajo najkakovostnejšo, trpežno mikrofibro. Proalpova obutev je večinoma produkt ročnega dela in kakovostno izdelana, kar omogoča dolgotrajno uporabo. Proalp trgu ponuja prvovrstno obutev, ki je z vami vrsto let.

Tudi eleganca

Zdrava obutev pa je lahko tudi elegantna. Na Proalpovih policah najdete obutev za vsak okus: od balerink, sandal do športnih in elegantnih čevljev v bogati paleti barvnih kombinacij in tudi z unikatno ročno poslikavo. Vsakdo si poleg redne ponudbe lahko izbere tudi popolnoma svoje barvne kombinacije, nad čimer so navdušene zlasti ljubiteljice ekstravagantnih barvnih kombinacij.


Proalp ima v Sloveniji tri stalna prodajna mesta: v Ljubljani (Supernova Rudnik), Kranju (Planet Tuš) in Celju (Planet Tuš) ter na spletni strani www.proalp.si. Z mobilno trgovinico jih lahko srečate na mnogih sejmih in drugih prireditvah po Sloveniji. Proalpovi svetovalci znajo svetovati in poiskati idealen čevelj za prav vsako stopalo in vsak okus. Prepričajte se, da so zdravje, trajnost in eleganca vsi obuti v čevlje Proalp.

Naročnik oglasne vsebine je Proalp