Italijanska modna hiša, ki jo je leta 1978 ustanovil Gianni Versace, po njegovem umoru leta 1997 pa sta njeno vodenje prevzela Giannijeva sorojenca, brat Santo in sestra Donatella, bo za 1,83 milijarde evrov šla v roke globalne modne hiše Michael Kors. Posel naj bi sklenili v zadnjem četrtletju tega leta, Versace pa bo po prevzemu ohranil ime in upravo. 


Michael Kors bo ostal na mestu kreativnega direktorja lastne znamke Kors.


Podjetni newyorški oblikovalec je nedavno pohlastal še eno zveneče modno ime, pred 14 meseci si je za 1,2 milijarde pridobil britansko znamko Jimmy Choo, ki slovi po pregrešno dragih ženskih čevljih. Razprodaja italijanskih modnih ikon pa ni v zadnjih letih nič novega, francoski konglomerati so v preteklosti pokupili že Gucci, Bottega Veneto, Pomellato, Bulgari in Loro Piano, medtem, ko si katarska kraljeva družina lasti slovito modno hišo Valentino. 


Versacejeva oglaševalska kampanja je ta mesec okrasila znamenito milansko katedralo Duomo.


Ob tem se modnim poznavalcem poraja vprašanje, kaj se bo zgodilo s kvaliteto in sinonimom italijanske kakovosti, ki ga je ves ta čas nosil žig Made in Italy (narejeno v Italiji). Mnogi trdijo, da bo po prevzemu Michaela Korsa, ta šla po zlu. Kors je namreč znan po tem, da poleg kolekcije visokega cenovnega razreda ponuja tudi cenejšo, ki je na voljo tako v ameriških trgovskih verigah kot v outlet trgovinah po celem svetu. Bodo enako strategijo ubrali tudi z Versacejem ter tako popularizirali legendarni simbol meduzine glave, da si bo nižjecenovne izdelke lahko privoščila vsaka navadna smrtnica? 


Versace je na septembrskem tednu mode v Milanu predstavil kolekcijo za prihodnjo pomlad in poletje.


Strahovi so odveč, zagotavljajo v Michael Kors Holdings Limited, ki bodo po prevzemu spremenili svoje ime v Capri Holdings Limited, medtem ko bo oblikovalec Michael Kors ostal v vlogi kreativnega direktorja znamke Kors. »Navdušeni smo, da bo Versace del naše družine luksuznih znamk in zavezani smo, da bomo investirali v njegov razvoj,« je sporočil prvi mož družbe s sedežem v Londonu John D. Idol in dodal »Donatellin ikonski slog je v srcu oblikovalske estetike Versaceja. Donatella bo še naprej vodila kreativno vizijo družbe.« Prevzem morda ni tako črno-bel kot ga slikajo kritiki na družbenih omrežjih. Navsezadnje Michael Kors ne bo popolni lastnik italijanske modne hiše. Kupil bo samo 20 odstotkov, ki jih je sedaj imelo zasebno delničarsko podjetje Blackstone Group, preostalih 80 pa še vedno ostaja v rokah družine Versace (Donatelle in njen hčerke Allegre ter brata Santa). 


Glavni izvršni direktor Versaceja Jonathan Akeroyd, na čelu kreative modne hiše še vedno ostaja Donatella Versace, združitve pa se veseli prvi moč družbe Michael Kors Holdings Limited John D. Idol.


Novega solastnika se veselijo tudi pri Versaceju. Donatella je v odzivu javnosti sporočila, da je prevzem bistven za dolgoročni uspeh Versaceja. »Vsi smo zelo navdušeni, da se bomo priključili skupini pod vodstvom Johna Idola, ki ga od nekdaj občudujem kot vizionarja ter močnega in strastnega voditelja,« je dejala, s prevzemom se namreč nadejajo večjega prodora na širši evropski in predvsem azijski trg. Milanska modna hiša je 2017 po nekaj težkih letih vnovič ustvarila dobiček, znašal je 15 milijonov evrov, njihovi prihodki pa so dosegli 686 milijonov evrov. Letos poleti je njihov glavni izvršni direktor Jonathan Akeroyd napovedal, da si prizadevajo v kratkem času povečati prihodke na milijardo evrov, Kors pa se je zavezal, da to številko dvignejo na dve milijardi, kar bodo skušali doseči tudi z odpiranjem kar stotih novih trgovin (Versace jih ima trenutno po svetu 200).