Kaj se skriva za imenom Moika in po čem te dni diši vaša lepoteka?

Moika je ljubkovalnica za slovensko dekle, Mojco. Tisto iz Kekca, sošolko, prijateljico, teto. Vsak od nas ima svojo Mojco, mar ne? Poleg tega upamo, da bomo Moiko nekoč s ponosom predstavljali tudi prek naših meja, pa smo se želeli izogniti lomljenju jezikov ob njeni izgovarjavi. Lepoteka Moika, gostiteljica slovenskih proizvajalcev izdelkov za nego, udobje ter zdravje kože, diši že navzven. Te dni po mešanici eteričnih olj sivke, timijana in citrusov, ki deluje protivirusno in protimikrobno. Tako se mi spopadamo z vsemi tegobami, ki jih prinaša jesen. Bomo pa vsekakor pripravljali vedno nova dišeča presenečenja, prvi bodo geli za prhanje, ki si jih boste lahko odišavili po svojem okusu.

Gozd je zame simbol dihanja in odmiranja, torej življenja! Je močan opomin na mogočnost in kompleksnost narave. 

Katere rastline in sestavine so sicer vaše najboljše prijateljice in kje jih naberete?

Če moram izbrati, se odločim za šentjanževko, gozdni slezenovec, rimska kamilico in ognjič. Prvo vsako leto naberemo na sosednjem hribu, blizu naše kmetije. Druge vzgajamo sami že vse od začetka, zadnja leta pa se poleg načrtovanih zasevkov pojavljajo povsod, tudi med zelenjadnicami.

Vaši izdelki so sveži in polnjeni ročno. Kako poteka proizvodnja, vas je veliko v ekipi?

Proizvodnja poteka načrtovano, kontrolirano ter v izredno majhnih serijah. Hkrati je vedno proizvedenih kvečjemu dvajset krem oziroma sto štirideset gelov za tuširanje, kar je tudi najštevilnejši proizvod iz kolekcije. Osrednji del proizvodnje izvedem sama ali pa ob povečanem obsegu dela s pomočjo tehnika. Ekipo, ki stoji za Moiko, sestavljam v osrednjem delu vedno jaz, dopolnjujejo jo dva stalna člana in nekaj takih, ki se, odvisno od faze, v kateri smo, izmenično pojavljajo in z nami pišejo zgodbo naravne lepote.V čem je posebna gozdna linija?

Linije, prilagojene različnim stanjem kože, so se po naravi oblikovale v zaokrožene celote. Glede na surovine ter občutke, ki jih pri uporabi njeni izdelki vzbujajo, je ta linija močno povezana z gozdom. Lahkoten, vsestranski nabor izdelkov neguje mešano, normalno kožo, ji daje dihati in je ne obteži. Gre za osnovno nego, ki se lahko deloma ali v celoti priključi kateri koli drugi liniji. Šipek, lešnik, bor, gozdni slezenovec in bezeg je le nekaj sestavin, ki bodo kot paradni gradniki vključeni v razvoj novih izdelkov.

Zakaj pa je po vašem gozd tudi sicer dober za naše počutje?

Gozd je zame simbol dihanja in odmiranja, torej življenja! Je močan opomin na mogočnost in kompleksnost narave. Ko pomislim nanj, pomislim na tip gozda, ki ga srečujem najpogosteje. Na listke, na humus, na korenine, hlad, vonj in svežino. Terapevtsko delovanje na naše počutje je v tako popolnem ekosistemu neizogibno.

Nikakor ne boste zgrešili z eteričnim oljem melise, prave sivke, rimske kamilice, bergamotke in kadilne bosvelije. 

Negovalna cvetna linija je iz svežega, hladno stisnjenega ekološkega olja iz slivovih koščic. Je to vaš »izum«?

Ne, nikakor ne. Olje jedrc slivovih koščic stiskajo že marsikje. Njegove čudovite značilnosti in božanski vonj so vedno bolj znani v kozmetičnem svetu. Izum torej ni moj, sem pa vzela kot dolžnost, da o njem razširim dober glas med slovenske ljubiteljske in profesionalne gojitelje in uporabnike sliv ter tako spodbudim proizvodnjo tudi doma.

Ali morda obstaja zelišče, ki bi ga lahko samo povonjali in bi nas sprostilo?

Seveda, moja je recimo materina dušica. Vaša morda sivka. Pomembno je, da nas vonj popelje v prijeten spomin, nekam, kjer se počutite popolnoma varne in srečne. Tako je sprostitev zagotovljena. So pa na voljo že znanstvene raziskave, ki dokazujejo, da nekatera eterična olja ohranjajo ali celo znižuje raven kortizola, torej stresnega hormona v krvi. V tem primeru gre za koncentrat in bolj gotovo učinkovanje na naše psihofizično stanje. Nikakor ne boste zgrešili z eteričnim oljem melise, prave sivke, rimske kamilice, bergamotke in kadilne bosvelije. Pri vsakem doziranju pa je treba natančno poznati priporočljive odmerke.Je res, da vonj sivke pripomore k boljšemu spancu?

Drži, prava sivka – lavandin ima namreč nasprotni učinek – je zelo učinkovita pomirjajoča rastlina, aromaterapevti pravijo celo, da je mama vseh eteričnih olj. In tako tudi deluje.

Katero je univerzalno mazilo za dobro počutje?

Če me sprašujete po mazilu iz naše kolekcije, stojim za tistim, ki smo ga mi poimenovali Zeliščni vrt ter mu pritaknili pojasnilo, da gre za blagodejno nego za vso družino. Šentjanževka me popelje v otroštvo, ko smo njen izvleček na počitnice vedno spakirali kot nujen pripomoček pri različnih tegobah in težavah, laški smilj me ponese ob morje, nežni ton kamilice pa pomiri in daje občutek, da bo še vse dobro. Sicer pa toplo svetujem, da vsak poišče eno eterično olje do dve, ki nanj deluje(ta) blagodejno, ter nekaj kapljic doda bazi mazila, ki se ga da enostavno pripraviti tudi v domači kuhinji.

Olje jedrc slivovih koščic stiskajo že marsikje. Njegove čudovite značilnosti in božanski vonj so vedno bolj znani v kozmetičnem svetu, zato sem vzela kot dolžnost, da o njem razširim dober glas med slovenske ljubiteljske in profesionalne gojitelje in uporabnike sliv ter tako spodbudim proizvodnjo tudi doma. 

Kaj pa lepotno? Na primer proti staranju?

Prva asociacija zaradi izredno dobrih izkušenj je zagotovo izvleček šipka ter mešanica orehovega, lešnikovega in slivovega olja. S kapljico eteričnega olja vrtnice morda. Preprosta mešanica, ki resnično deluje in poboža tako vaš nos kot kožo.

Nam zaupate še vaš vsakodnevni naravni lepotni nasvet?

Lepotni spanec in notranji mir bosta osnova, nato pa nanos vašega najljubšega izdelka.