Smreka je vitko igličasto drevo, ki hitro raste, doseže tudi do 60 metrov višine. Deblo je temno sivo, mlada pa ima rdečkasto skorjo. Komercialno je zanimiva za pridobivanje lesa za gradbeništvo, mizarstvo, glasbila in igrače. Les je lahek in mehak, zato so smreke v naših gozdovih zaželene in jih zasajajo umetno. Navadna smreka (Picea abies) je v Sloveniji samonikla le v Alpah in na visokem krasu (Snežniška planota, Trnovski gozd, Kočevsko), drugod jo je zasadil človek. 

Foto: Ekaterina Kondratova/Shutterstock

Ne samo lepa, tudi zelo zdravilna 

Smreka sodi tudi med zdravilne rastline. Uporabljajo se deli rastlin, kot so mladi vršički za sirup, čaje in vitaminske napitke. Nabiramo jih, ko so dolgi do 2,5 centimetra, saj takrat vsebujejo največ učinkovin. Sirup so delale že naše mame, babice. Pomaga pri prehladnih obolenjih, ker uničuje bakterije in pomaga pri izkašljevanju. Poznano je tudi mazilo iz smrekove smole za revmatična obolenja. Znan je tudi med, ki ga čebele nabirajo, a ne na cvetovih, temveč nabirajo mano, to so izločki drobnih žuželk, ki živijo na smrekovih vejah. 

Smrekovi vršički so polni vitaminov in mineralov. Foto: AnEduard/Shutterstock

Kaj pa jelka? 

Poleg smreke je pri nas razširjena tudi jelka (Abies), ki se od smreke loči po manj bodečih iglicah in bolj ploščati razporeditvi iglic, vejic, iglice izraščajo dvoredno. Njihova zgornja stran je opazno svetleče zelena. Na spodnji strani imajo belo črto. 


Na naših vrtovih in v parkih pa najdemo številne druge smreke, med katerimi so opazne srebrne smreke (na primer Picea pungens 'Glauca') ali omorika (Pančićeva smreka) z značilno elegantno usločenimi vejami. Za posode in miniaturne vrtove je priljubljena Picea glauca 'Conica' ali stožčasta smreka, ki je ime dobila po značilni stožčasti rasti.

Katera vrsta je najboljša za notranjo dekoracijo? 

Mnogi se danes odločajo za umetna božična drevesca, ki jih lahko znova in znova uporabljamo več let, pa tudi posebne nege ne potrebujejo, a postaviti v prostor pravo smrečico ima svoj čar. Ne le, da je videti bolj naravno, sveža smreka tudi omamno diši, nekaj, s čimer plastika preprosto ne more tekmovati. Seveda pa ni vsaka smreka primerna za notranje prostore. Za dekoracijo doma v aranžmajih in za smreko, ki jo okrasimo v dnevnem prostoru, uporabljajo nordijske smreke, ki imajo bolj robustne, močno okrasne veje in iglice, ki se odlikujejo predvsem po tem, da ne odpadajo, ampak se na rastlini posušijo. Te smreke gojijo prav zato, da jih posekajo za zimske dekoracije. 

Nordijske smreke gojijo prav za božična drevesca. Foto: Ricochet64/Shutterstock

Najlepše so v naravi 

Kaj pa sprehod po gozdu, v katerem smreke rastejo tako na gosto, da ni nobene podrasti, le z iglicami posuta tla, ki so mehka in prijetna za hojo? Sem in tja naletimo na visok kup iglic, in ko pridemo bliže, vidimo, da je to pravzaprav mravljišče. Visoke smreke so lepe prav v zimskih mesecih, ko ni drugega zelenja kot le iglavci. Vsak mraz in sneg jih še dodatno polepšata.  

Foto: Igor Tichonow/Shutterstock

 OSEBNA IZKAZNICA: Navadna smreka 

Družina: Pinaceae
Rod: Picea
Čas cvetenja: od konca aprila do konca maja. Ima enospolne cvetove, ženski so živo karminasto rdeči, dolgi do dva centimetra, iz njih se razvijejo 10–18 centimetrov dolgi storži, ki dozorijo jeseni, odpirati se začnejo od februarja, ko spustijo semena, in poleti odpadejo. Moški cvetovi so rumenkasti in oddajo velike količine cvetnega prahu.
Barva in oblika iglic: barva je temno travnato zelena, ko so poganjki mladi, sveži. Na spodnji strani so sivkasto zelene barve. Na drevesu ostanejo od pet do sedem let ali celo dlje. Oblika iglic je štiriroba.
Velikost iglic: Dolge so od enega do 2,5 centimetra in ošiljene. Če z roko primemo smrekovo vejo, nas iglice zbadajo, medtem ko nas jelkine ne.


Morda vas zanima še ---> Bonton za mizo: napake, ki jih delamo, ko jemo juho