A danes ponosni mamici dveh otrok je uspelo. Njen nakit že na prvi pogled razkriva, da imamo opraviti z izvirnim prepletom misli, ki ne pozna omejevanja. Vsaka kolekcija in vsak kos ima svojo zgodbo. Pred časom so jo predstavili v prestižni angleški modni reviji Glamour UK, mi pa smo prijetno sogovornico povprašali tudi o njeni ustvarjalni poti. 

Ste že od nekdaj vedeli, da bi radi postali oblikovalka nakita?

Izdelujem ga že od osnovne šole. Mislim, da ni prijateljice ali prijatelja, ki mu ne bi za vsaj en rojstni dan podarila kosa nakita. Na začetku sem ga izdelovala predvsem iz mase fimo, žice in blaga, kar je bilo pač bolj dostopno. Že od nekdaj me nakit privlači in sem ga na ljudeh tudi opazila. Kasneje sem svojo vez z njim za nekaj časa žal popolnoma opustila, ampak tisto, kar te res veseli, te vedno najde, sem prepričana. In tudi mene je. Na življenjski prelomnici sem se odločila, da se k oblikovanju vrnem, in začela sem spoznavati rokodelsko stroko izdelovanja nakita v kovini, predvsem srebru. 

Ste se pri kom dodatno izučili in ali imate vzornika?

Prvi tečaj, ki sem ga obiskala, je bil pri priznani slovenski oblikovalki Olgi Košici, kasneje pa sem svoje znanje širila pod mentorstvom Martine Obid, Mom Jewelry. Obe sta zame tako navdih kot motivacija, hkrati pa res odlični in samosvoji oblikovalki nakita. 

Nakit vedno menjam, vedno! V tem najbolj uživam, so mi pa najljubši prstani lastovk, ponavadi jih nosim v setu treh ali tudi petih in jih doživljam kot jato letečih ptic. 

Od kod črpate navdih in kateri del dneva ali noči je vaš najljubši čas za ustvarjanje kolekcij?

Najboljše ideje se mi porodijo zvečer v postelji, kadar ne morem zaspati, ali med dnevnim sanjarjenjem, ko intenzivno razmišljam o bolj ali manj vsakdanjih stvareh ali preprosto vidim objekt, strukturo, ujamem trenutek, slišim besedo, ki me iz neznanega razloga ustavi in mi je neznansko všeč. Rada si vzamem čas za stvari, ki me vizualno pritegnejo. Včasih mi je všeč svetilka na cesti in se mi zdi vredno, da za njeno opazovanje malo postanem.Kaj pa glasba, je nujna za vaš ustvarjalni ritem?

Glasba name zelo vpliva in je čisto odvisna od dnevnega razpoloženja. Sicer sem bolj nagnjena k melanholičnim melodijam, predvsem ko ustvarjam. Če me na mizi čaka precej rutinsko delo, recimo piljenje, žaganje, mi najbolj prija glasba, na katero lahko pojem. Kadar dan ni najboljši, si ga pa kar umetno popravim z recimo hip-hopom, starimi uspešnicami, res različno. Redki so dnevi, ko delam v popolni tišini.

Vaš nakit je vsekakor nekaj posebnega. Kakšna zgodba je za podobami živalskih oblik? Imate tudi kakšnega hišnega ljubljenčka?

Hišnega ljubljenčka nimam in ga nikoli nisem imela. Ne vem točno, zakaj živali, verjetno zato, ker so prav tako bitja z osebnostjo in dušo. Jim pa rada dodam tudi kakšno protislovje ali jih postavim v določen kontekst in zgodbo. Všeč mi je ideja, da nakit pooseblja trenutek v njenem življenju, se je pa tej živali zagotovo zgodilo nekaj prej in potem. Pujsek z angelskimi krili, aligator, ki je žabo, lastovke med vzletom ... 

Je denimo prstan z letečim pujskom lahko tudi za srečo? Ste vraževerni?

Uf, ne, vraževerna nikakor nisem. Zanimivo interpretacijo prstana ste podali. Vsekakor lahko pomeni tudi to. Pujska sem oblikovala z angelskimi krili, zato ni daleč od resnice ... To se mi zdi najbolj zanimivo, vsaki stranki kos nakita pomeni nekaj drugega. Sicer za mojimi kosi vedno stoji tudi njihova zgodba, vendar je ta le moje izhodišče in vesela sem, kadar se stranke z nakitom povežejo po svoje.

S katerimi materiali najraje ustvarjate in kakšen je postopek od ideje do končnega izdelka?

Idejo imam v glavi ponavadi že precej razdelano, s pomočjo skic se odločim še za podrobnosti. Naredim model in ga pretopim ali predelam v srebro. Največkrat modele izdelujem v vosku ali bakru. Delo je v določenem trenutku natančno, vmes grobo in zahteva kar precej moči, na koncu pa spet nežno. V celotnem postopku pa sta vedno nujna natančnost in predvidevanje.

Naredite tudi kakšen kos po meri?

Načeloma tudi, vendar le, ko imam pri ideji in izvedbi prosto pot.Kje vas lahko najdemo in »potipamo« vaše stvaritve?

Zdaj še nikjer fizično. S februarjem sem izdelovanje nakita iz popoldanske dejavnosti spremenila v celodnevno službo in novice bodo kmalu tu. Trenutno so moji izdelki na voljo v spletni trgovini sandavidmar.com.

Kateri pa je vaš nepogrešljivi kos nakita, tak, ki ga nikoli ne snamete?

Nakit vedno menjam, vedno! V tem najbolj uživam, so mi pa najljubši prstani lastovk, ponavadi jih nosim v setu treh ali tudi petih in jih doživljam kot jato letečih ptic. 

Katere pa so letošnje modne smernice in ali jim poskušate slediti?

Skušam slediti predvsem sebi in čim bolj raziskovati svoj ustvarjalni svet. Kar se zapovedi tiče, me zanimajo predvsem novi načini nošenja nakita, je pa zanimivo prav to, da omejitev skoraj ni in se s kombinacijami lahko igramo do neskončnosti. Večje modne hiše za pomlad napovedujejo večje in močnejše kose, predvsem obročaste uhane, verižice v obliki verig, bolj priljubljeno naj bi postalo tudi srebro, kar nekaj sezon so na modnih brveh kraljevali odtenki zlata.

Kako naj se posameznik odloča pri izbiri nakita, kaj je ključno?

Nakit iz kovine je pravzaprav večen, zato je, seveda poleg tega, da nam je všeč, pomembno, da nam nekaj pomeni. Lahko nas na nekaj spominja, zastopa sporočilnost, prepričanje, lahko ima čisto preprosto noto humorja, če je to nekaj, kar nas predstavlja. Lahko bi rekli, da je nakit vreden nakupa, kadar vemo, da bomo na vprašanje »kaj pa pomeni?« z navdušenjem in preprosto odgovorili. (smeh)

In kaj počnete, kadar ne ustvarjate?

Večino rosne mladosti sem trenirala umetnostno drsanje, za hobije, ki sem jih imela, danes sicer ni več toliko časa, si ga pa še vedno vzamem za odkrivanje receptov, vzgajanje začimb na balkonu, kolesarjenje, vožnjo s čolnom. Predvsem je večina mojega prostega časa posvečena družini in izzivom na tem področju.