Zbrali smo nekaj idej, kako lahko čisto sami s stvarmi, ki navadno obležijo v domačih odlagališčih krame, ustvarimo čudovite okraske in darila za božič. Vse, kar potrebujemo, je nekaj prostega časa, volje in kanček domišljije. 


Voščilnice s skritimi sporočili

Praznične voščilnice pošiljamo ves december. Doma lahko hitro in preprosto ustvarite svoje. Potrebovali boste trši papir ali šeleshamer, barvo izberite po želji, stare revije in časopise. Trši papir narežite na velikost želene voščilnice, lahko pa že pripravljene prazne voščilnice kupite v kateri izmed trgovin za ustvarjanje. Iz revij in časopisov natrgajte kose besedila in jih prilepite na naslovno stran voščilnice v obliki smrečice. Poiščete lahko zanimive dele besedila ali pa sami napišete božične verze, jih stiskate na papir, ga potrgate in uporabite za drevesce. Na vrh smrečice nato še nalepite božično zvezdo v živi barvi in voščilnica je pripravljena, da z lepimi željami razveseli naslovnika. 


Simfonija daril

Ni praznovanja brez praznične glasbe. Namesto v okrasni papir zavijte letos darila v notne liste. Slavje bo dobilo še poseben čar, če boste obdarovance izzvali, da zamrmrajo melodijo, zapisano na darilnem ovoju.


Papirnati nageljčki

Darilo ni povsem pravo, dokler se na njem ne bohoti pentlja. Zakaj ne bi letos obdarovancev presenetili s temi bogatimi okrasi iz papirčkov za peko mafinov, ki spominjajo na nageljnove cvetove? Raznobarvne papirnate modelčke za mafine ali pralineje enostavno zlepite drug v drugega, po želji pa jih lahko tudi zgubate. 


Sirov pogrinjek

Če vam zmanjkuje idej za praznične pogrinjke, lahko predjedi postrežete v zabavnih božičnih oblikah. Zakaj ne bi različnih vrst sira oblikovali v božično drevesce? Med sir položite vejice rožmarina in češnjeve paradižnike ali olive. 


Božič na krožniku

V restavracijah velikokrat občudujemo umetelno zgibane prtičke pogrinjka. S preprostimi triki lahko tudi domačo praznično mizo hitro okrasimo. Bi poskusili zložiti kape Božičkovih škratov? Ali pa morda smrečico? Tudi tisti, ki niso mojstri origamija, bodo zmogli. 


Najlepši izbor

Adventni venčki so lahko sila uporaben okras. Doma izdelajte takšnega iz lesenih kljukic. Na debelejšo tršo žico nanizajte kljukice skozi luknje v vzmeteh, ki jim dajejo prožnost. Po želji jih lahko prej tudi pobarvate, število kljukic pa bo odvisno od njihove velikosti in velikosti venca. Mednje lahko nanizate tudi okrasne lesene kroglice. Ko dosežete želeno obliko venca, začetni in končni del žice zvijte skupaj in s kleščami odlomite štrleča konca. Ta del venca ovijte z okrasnim trakom, naredite lahko pentljico ali le zanko za obešanje. Kljukice so ohranile svoj namen, z njimi lahko še vedno pripenjate stvari. Obesite na takšen adventni venec najljubše novoletne voščilnice ali pa naokrog razporedite izbor prazničnih čajnih vrečk. Gosti bodo navdušeni.


Dišeče sveče

Vsi vemo, da je čar zimskih praznikov v lučkah. Prijetna svetloba vedno ustvari toplo vzdušje. Namesto da kupujemo najrazličnejše svečnike, ki so po vsej verjetnosti pripotovali vse s Kitajske, lahko s starim kozarcem, drevesnimi vejicami in pištolo z vročim lepilom ustvarimo rustikalne svečnike. Vejice prej le nalomimo na približno enake kose, odvisno seveda od naše zamisli, in jih eno ob drugo zalepimo okrog kozarca. Prej jih lahko pobarvamo, zelo sveže bodo delovale v beli barvi. Ko se lepilo posuši, v kozarček položimo prižgano svečko in že imamo topel pogrinjek za praznično mizo. Namesto vejic lahko uporabite tudi cimetove palčke, ki bodo oddale še prijeten vonj, če jih zalepimo neposredno na svečo.