Čim prej na prvi zmenek

Pri delu se večkrat srečam z ljudmi, ki imajo izkušnje z iskanjem partnerja prek spleta. Poznam nekaj uspešnih parov, ki so se spoznali tako. Kljub temu čutim, da je med ljudmi še veliko predsodkov. Ampak še pomembneje je, da se dejanj lotimo po zdravem premisleku in z realnimi pričakovanji. To ljudem po navadi manjka.

V vsakodnevnem hitrem tempu nam primanjkuje priložnosti za spoznavanje novih ljudi. Bolj ali manj se vrtimo v istem zaprtem krogu. Možnost srečati nekoga, ki bi lahko postal naš partner, se bistveno zmanjša, ko končamo študij. Tisti, ki jim do tedaj ni uspelo ustvariti trdne zveze ali so se s partnerjem iz zelo mladih let razšli, ker iz zaljubljenosti nista našla poti v zrelo ljubezen, se pogosto znajdejo sami. Mnogi na pragu tridesetih let se sprašujejo, kje najti ustreznega partnerja. Prav tako imajo težave ljudje srednjih let in starejši, ki so iz kakršnega koli razloga ostali sami in bi si želeli ustvariti novo zvezo.

Navezovanje stikov prek spleta je lahko dobra priložnost. Prav tako kot v vsakdanjem življenju srečamo različne ljudi, so tudi na spletu taki in taki. Nekaterim je le do avantur, bežnih stikov, drugi, tudi moški, si želijo resne zveze kot vi. Strinjam se z mnenjem moškega, ki ga omenjate, da se je treba čim prej srečati. Spoznavamo se lahko le v osebnem stiku. Pozitivno vlogo takšnih spletnih portalov vidim v tem, da omogoča uporabnikom prvi stik z drugo osebo. Dopisovanje naj bo kratko in prvi zmenek čim prej. Včasih smo rekli, papir prenese vse, in prav to velja za dopisovanje prek spleta. Tam lahko med drugim srečate ljudi, ki imajo neverjeten dar pisnega izražanja, bujno domišljijo, to pa je tudi vse. Lahkoverni jim hitro nasedejo, se kar topijo ob pisnih izlivih življenjskih modrosti in čustveni toplini. Oseba si zato ustvari iluzijo nekoga, ki ga ni. Celo zaljubi se v človeka, ki obstaja le v virtualnem svetu.

Za spretnimi dopisovalci se lahko skrivajo tudi ljudje, ki resničnih stikov z drugimi sploh niso sposobni navezati ali pa so v tem zelo omejeni. Pri osebnem srečanju, če se sploh zgodi, sta razočaranje in prizadetost na drugi strani lahko velika in nekateri težko razumejo, zakaj se je prav njim to pripetilo. Zadaj so prevelika želja po partnerju, bližini, ljubezni in nerealna pričakovanja. Sočloveka lahko spoznavamo le v osebnih srečanjih, v pogovoru in še bolj s tistim, kar nam sporoča z nebesednimi sporočili: obrazno mimiko, telesnimi gestami, ali je telesni izraz skladen s tistim, kar govori. Prav tako ga spoznavamo prek njegovih odzivov na različne situacije. Ljudje, ki so vsaj malo občutljivi in znajo opazovati, odkrijejo vsaj to, da človek ni pristen.

Vaš strah pred osebnim stikom je pretiran in vam predstavlja oviro, kot ste že sami opazili. Morda se skrivajo za njim slabe izkušnje, negativna samopodoba, strah pred zavrnitvijo ali kaj drugega. Če si želite ustvariti zvezo, boste morali premagati strah, drugače ne bo šlo. Prav je, da ste previdni, da izberete za sestanek javni kraj, da ne vstopite v avto človeka, ki ga ne poznate, in podobno.