V četrtek so gasilci v zgodnjih jutranjih urah, ob 3.40 po lokalnem času, skušali rešiti Brazino gorečo hišo v kraju Saquarema, blizu Ria de Jenaira. V bližini so v odsluženem vozilu našli truplo. Odkrili so tudi dva moška, a podrobnosti dogajanja še niso znane.


Nepozabna melodija

Mednarodna uspešnica Lambada je radijske valove ujela leta 1989, pod pesem se je poleg Brazeve podpisala francoska skupina Kaoma. V letih, ki so sledila, je bilo prodanih več kot 25 milijonov plošč, kar je botrovalo kar 80 zlatim ter platinastim ploščam. Loalwin glas je tako postal eden izmed 20 najbolj poslušanih glasov na svetu! Čeprav je Brazova posnela še vrsto uspešnic, kot so Tago Mago, Dançando Lambada, Mélodie d’Amour, La Media Noche, Outro Lugar in mnoge druge, uspeha Lambade ni bilo mogoče preseči. Portugalski naslov pesmi je Chorando se foi, kar v prevodu pomeni Jok je odšel. Naslov Lambada izhaja iz plesnega stila, poznanega v severni Braziliji. A ni šlo brez zapletov, pesem je pravzaprav plagiat bolivijske uspešnice Llorando se Fue iz leta 1981 skupine Los Kjarkas. Zahteva po odškodnini naj bi bila uspešna, prejeli so denarno poplačilo.


Rojena za glasbo

»Bila je topla in ljubeča oseba, a hkrati zelo delikatna, kar je botrovalo vrsti težav,« je njeno smrt pospremil z besedami Ricardo Vilas, brazilski pevec. Rojena leta 1953, je Loalwa odraščala v družini glasbenikov, očetu vodji orkestra in materi, priznani pianistki. Igranja klavirja se je naučila pri štirih, petja pri 13 letih. Nastopala je na velikih odrih, kot so Paradis Latin, Méridien, Olympia, Madison Square Garden, London Palladium, Waldorf Astoria in drugi. Govorila je kar štiri jezike, poleg domače portugalščine še špansko, francosko in angleško, v vseh je snemala tudi plošče. Sončno Brazilijo je v drugi polovici življenja raje zamenjala za Paris in Ženevo, a je usoda hotela, da se od Zemlje poslovi v rodni Braziliji.